Hoe ga ik op een gezonde manier met geld?

Geld is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het stelt ons in staat om de dingen te kopen die we nodig hebben en willen en daarnaast helpt het ons om voor onszelf en ons eventuele gezin te zorgen. Maar als we niet oppassen, kan geld ook veel stress veroorzaken. Vind jij het lastig om je geldzaken goed op orde te krijgen (en houden?) We geven je graag enkele tips om op een gezonde manier met geld om te gaan!

Wat komt er binnen en wat geef je uit?

De eerste stap is om je inkomsten en uitgaven eens onder de loep te nemen. Zo krijg je een goed overzicht van wat er eigenlijk allemaal gebeurt iedere maand. Vervolgens kun je voor jezelf een budget opstellen, zodat je precies weet waar je geld naartoe gaat.

Let op je uitgaven

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet meer geld uitgeeft dan dat je verdient. Dit kan uiteindelijk namelijk leiden tot schulden, wat erg stressvol kan zijn. Als je merkt dat je het wel erg bont maakt met geld uitgeven, probeer dan te bezuinigen op je uitgaven.

Er zijn vaak verschillende dingen waar je op kunt besparen. Die heerlijke ijskoffie die je gedurende de werkweek regelmatig haalt? Het Netflix abonnement dat je hebt afgesloten, terwijl je eigenlijk bijna nooit series of films kijkt? Bedenk welke regelmatig terugkerende uitgaven je eigenlijk best zou kunnen missen.

Bouw een buffer op

Het is altijd goed om wat geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan zaken als autoreparaties of medische rekeningen. Als je dit geld opzij zet, voorkom je dat je in de stress schiet als er iets onverwachts gebeurt.

Geef jezelf een weekbudget

Geef jezelf per week een budget. Zo zorg je ervoor dat je niet te veel geld uitgeeft en dat je aan het eind van de maand misschien zelfs nog geld overhoudt. Houd bij in een schema wat je allemaal uitgeeft en hoeveel budget er nog over is, zodat je een goed overzicht hebt.

Investeer je geld

Een andere manier om op een gezonde manier met je geld om te gaan is door het te investeren. Op die manier kun je je bankrekening laten groeien, terwijl je minder risico loopt op verlies dan bij bijvoorbeeld gokken.

Er zijn veel verschillende manieren om je geld te beleggen. Je kunt dit doen via een bank of een beleggingsmaatschappij. Ook zijn er verschillende apps die je op weg kunnen helpen met beleggen.

Doe één keer per week boodschappen

Wil je op een gezonde manier omgaan met geld? Doe dan slechts één keer per week boodschappen in plaats van elke dag of om de dag. Zo voorkom je dat je dingen koopt die je niet nodig hebt, omdat je ze al in huis hebt. Ben je regelmatig in de supermarkt, dan zul je eerder dingen kopen waar je op dat moment trek in hebt. En dat ga je zeker voelen in je portemonnee!

Op een gezonde manier omgaan met geld? Kook vaker zelf!

Het kan verleidelijk zijn om regelmatig uit eten te gaan of eten te bestellen. Lekker, maar behoorlijk prijzig als je dit vaak doet. Daarbij zijn afhaalmaaltijden vaak niet zo gezond als zelfgekookte maaltijden, dus je doet je lichaam er eigenlijk ook een plezier mee als je zelf besluit te koken. Al helemaal als je gebruik maakt van onze tips om meer groente te eten!