Zo krijg je meer discipline

Zo krijg je meer discipline

Er zijn veel situaties te bedenken waarbij je discipline nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan gezond en gevarieerd eten, vroeg opstaan, aan je doelen werken en regelmatig sporten. Heb je geen discipline, dan zul je maar weinig gedaan krijgen. Gelukkig is het goed mogelijk om jezelf meer discipline aan te leren. Met onderstaande tips houd jij voortaan gemakkelijker een gezonde levensstijl vol!

Leg je spullen alvast klaar

Ben je van plan morgen fanatiek te gaan sporten? Dat is natuurlijk al een goed begin, maar het kan best zijn dat je daar morgenochtend opeens heel anders over denkt. Door je spullen de avond van tevoren al klaar te leggen, maak je het jezelf al een stuk makkelijker om je daadwerkelijk aan je voornemen te houden. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor het klaarleggen van je sportkleding en sporttas, je kunt bijvoorbeeld ook je shakebeker al klaarzetten in de keuken of je matje al in de woonkamer leggen als je thuis wil gaan sporten.

Begin klein

Misschien heb je de neiging om direct hard van stapel te lopen als je jezelf een nieuw doel hebt gesteld. Goed dat je zo fanatiek bent en gelijk al aan de slag wil gaan! Toch kan dit ook ervoor zorgen dat je al gauw weer afhaakt. Daarentegen kan het ook juist zo zijn dat je helemaal niet van start gaat, omdat het einddoel zo groot en lastig te behalen lijkt. Het is in beide gevallen dan ook goed om klein te beginnen.

Drink bijvoorbeeld één glas water, maak één gezonde maaltijd of trakteer jezelf om te beginnen met een mooie nieuwe sportoutfit. Leef met de dag en zorg ervoor dat je nieuwe gewoonten creëert: doe iedere dag iets dat je dichter bij je doel brengt. Op die manier bouw je discipline op en voordat je het weet hoef je er niet eens meer bij na te denken!

Werk met lijstjes

Een item van je to do lijstje afvinken, dat voelt goed! Ook als het aankomt op je doelen is het handig om met lijstjes te werken. Wil je bijvoorbeeld vaker gaan sporten? Maak dan een overzicht voor jezelf met de dagen waarop je wil gaan. Zet nadat je geweest bent een vinkje bij de betreffende dag. Op die manier raak je gemotiveerd door het goede gevoel dat je telkens weer ervaart nadat je een dag hebt kunnen afvinken. Bovendien houd je zo ook goed je voortgang bij. Dit kun je natuurlijk ook voor allerlei andere dingen doen, zoals bijvoorbeeld het lopen van 10.000 stappen of het drinken van voldoende water.

Meer discipline? Overtuig jezelf!

Twijfel je of je een doel wel kunt behalen? Of weet je niet zeker of het je morgen überhaupt wel gaat lukken om naar de sportschool te gaan? Dan is de kans groot dat dit je ook daadwerkelijk niet lukt. Wil je meer discipline, dan is het hebben van de juiste mindset ontzettend belangrijk. Praat jezelf moed in en zorg ervoor dat je positief blijft denken. Is er een obstakel, probeer dan met een oplossing te komen en geef niet op. Zo creëer je meer discipline en houd je je gezonde levensstijl langer vol!