Gezonde gewoontes aanleren?

Afvallen: Waar moet je beginnen?

Gezonde gewoontes aanleren? Zo pak je dat aan

Gezonde gewoontes aanleren kan op allerlei verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld als stok achter de deur een personal trainer inschakelen, om zo op regelmatige basis te gaan sporten.

Ik ben Romeo de Kraker uit Goes en als personal trainer begeleid ik je graag bij jouw nieuwe, gezondere levensstijl. Samen met mijn team coach ik je op het gebied van voeding, training én gedrag. Zie je dat wel zitten, neem dan gerust contact met me op!

Wil je liever zelf aan de slag met het aanleren van nieuwe, gezonde gewoontes? Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen.

Stap voor stap

Allereerst is het goed om niet van de één op de andere dag allerlei grote veranderingen door te voeren. Begin in plaats daarvan klein. Als je bijvoorbeeld graag gezonder wilt gaan eten, hoef je niet direct je hele voedingspatroon om te gooien. Begin met één gezonde maaltijd per dag en bouw dit steeds verder uit. Doordat de veranderingen hierdoor laagdrempeliger zijn, zul je zien dat je deze langer volhoudt.

Maak het jezelf makkelijk

Als een nieuwe gewoonte veel moeite kost, ben je minder snel geneigd om deze vol te houden. Om die reden is het van belang dat je het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt.

Ben je van plan om vanaf nu een paar keer in de week ‘s ochtends te gaan sporten, zorg dan dat je de avond van tevoren je sportkleding al klaarlegt. Wil je graag gezonder gaan eten? Maak dan in het weekend een weekmenu voor de komende week, waarin je precies opschrijft wat je allemaal wilt gaan eten. Zo hoef je gedurende de week niet meer over je voedingsschema na te denken.

Maak de nieuwe gewoontes aantrekkelijker

Wil je jezelf aanleren om vaker te gaan sporten? Sommige mensen zijn geen fan van de sportschool en zullen dat ook nooit worden. Toch kun je het sporten wel een stukje leuker maken. Doe dit bijvoorbeeld door samen met iemand te gaan trainen, een killer playlist op te zetten of door jezelf te verwennen met een leuke nieuwe sportoutfit.

Ook als je andere gezonde gewoontes aan wilt leren, zal dit gemakkelijker gaan als je deze wat aantrekkelijker maakt voor jezelf. Gebruik bijvoorbeeld een stappenteller-app op je telefoon om zo iedere dag minstens een X aantal stappen te lopen, koop je lievelingsfruit als gezonde snack of trakteer jezelf op een leuk boek als je van plan bent vaker te gaan lezen.

Dwing jezelf

Lukt het maar niet om jezelf nieuwe, gezonde gewoontes aan te leren? Dan kan het goed zijn om plannen te maken waar je niet onderuit kunt. Neem bijvoorbeeld een abonnement op gezonde maaltijdboxen, schrijf je in voor bepaalde groepslessen, spreek met iemand af om samen te gaan sporten of vraag ergens een gratis proefles aan.

Daarnaast kan ook een personal trainer een goede stok achter de deur zijn als je vaker wilt gaan sporten. Wacht niet langer en schrijf je in voor een gratis proefles! De rest komt dan vanzelf en je zult zien dat je binnen no-time jezelf nieuwe, gezonde gewoontes hebt aangeleerd.