Bulken en cutten: wat is dat?

Bulken en cutten: wat is dat?

Ben je al een tijdje aan het sporten, dan heb je vast van de termen bulken en cutten gehoord. Mensen die serieus bezig zijn met het opbouwen van spieren, komen niet onder bulken en cutten uit. Maar wat is dat dan precies? Kort samengevat eet je bij het cutten minder dan je eigenlijk nodig hebt en bij het bulken juist meer. Hoe dat precies werkt? Je leest het hieronder.

Wat is bulken?

Wat is bulken eigenlijk? Als je van plan bent spieren op te bouwen, zul je (tijdelijk) een calorieoverschot moeten creëren. Je lichaam heeft dan meer energie (calorieen) nodig dan dat het verbrandt. Vaak wordt bulken echter gezien als een excuus om alles maar te kunnen eten. Je zult tijdens het bulken echter niet alleen aankomen in spiermassa, maar ook in vetmassa. Om die reden kiezen veel mensen voor een clean bulk.

Clean bulken

Tijdens een clean bulk eet je nét iets meer dan je lichaam nodig heeft, meestal tot 10% boven je energiebehoefte. Doordat je slechts een klein beetje boven je caloriebehoefte eet, bouw je minder vetmassa op dan bij een dirty bulk.

Dirty bulken

Bij een dirty bulk eet je nagenoeg alles waar je zin in hebt, ook ongezonde dingen. Wil je snel aankomen in spiermassa en maakt het je niet uit dat je daarbij ook veel vetmassa opbouwt? Dan is een dirty bulk geschikt.

Wat is cutten?

In tegenstelling tot bij het bulken, eet je tijdens het cutten juist minder calorieën dan je lichaam nodig heeft. Om dit op een juiste manier te doen en niet tegelijkertijd (veel) spiermassa te verliezen, dien je slechts ietsjes minder te eten dan je nodig hebt (maximaal 10% minder).

Na een periode bulken kiezen sporters er vaak voor om tijdelijk te gaan cutten. Cutten wordt ook wel droogtrainen genoemd: je spiermassa wordt er beter zichtbaar door. Het is wel van belang dat je aan krachttraining blijft doen tijdens het cutten: je wilt je opgebouwde spiermassa natuurlijk zoveel mogelijk behouden!

Eten op onderhoud

Naast cutten en bulken is er nog een andere optie, namelijk op onderhoud eten. Hierbij eet je evenveel calorieën als dat je lichaam nodig heeft. Je komt hierbij niet aan en valt ook niet af. In sommige gevallen is het wel mogelijk om op deze manier wat aan te komen in spiermassa, zoals wanneer je nog niet zo lang aan krachttraining doet.

Hoe weet je hoeveel je moet eten?

Alles goed en wel, maar hoe weet je dan hoeveel je moet eten om te kunnen cutten of bulken? Allereerst is het van belang dat je je caloriebehoefte berekent. Er zijn speciale websites waarop je dat kunt doen. Je caloriebehoefte (onderhoud) wordt berekend op basis van verschillende factoren, zoals je leeftijd, je gewicht en je activiteitsniveau. Vervolgens kun je het beste zo’n 200 tot maximaal 500 calorieën onder of boven je onderhoud gaan zitten, afhankelijk van je doel.

Tip: door een voedingsschema te volgen weet je precies wat je aan calorieën (en voedingsstoffen) binnenkrijgt en kun je je doelen gemakkelijker behalen!