De invloed van muziek tijdens het sporten

De invloed van muziek tijdens het sporten

In de meeste sportscholen staat er altijd wel muziek aan op de achtergrond en als je er om je heen kijkt zie je dat veel sportende mensen oortjes of een koptelefoon meehebben. Muziek tijdens het sporten werkt natuurlijk motiverend, maar wist je dat er nog meer voordelen aan verbonden zijn? Ben je benieuwd naar de invloed van muziek tijdens het sporten, lees dan vooral verder!

Muziek tijdens het sporten zorgt voor afleiding

Doordat je hersenen bij het luisteren naar muziek informatie moeten verwerken, raak je (deels) afgeleid van het sporten. Dit kan gunstig zijn: zo heb je namelijk minder snel door dat je moe bent en bovendien gaat er minder aandacht naar de pijn die je ervaart, waardoor je nét nog even die extra herhaling kunt doen.

Ook tijdens het hardlopen kan het goed zijn om naar muziek te luisteren; je zult waarschijnlijk minder snel doorhebben dat je benen moe zijn, waardoor je langer door kunt rennen. Daarnaast word je ook nog eens minder geconfronteerd met je eigen gehijg, zodat je niet het gevoel hebt dat je bekaf bent (terwijl dit eigenlijk misschien wel het geval is).

Een hogere inspanning

Vaak wordt er bij het sporten gekozen voor uptempo muziek. En dat is niet voor niets; deze muziek werkt namelijk opzwepend. Dit kan een positief effect hebben op je (cardio)training: je krijgt er al gauw de neiging door om sneller te bewegen. Uit onderzoek is dan ook gebleken dat fietsers harder werken wanneer ze tijdens het fietsen naar snelle muziek luisteren.

Kom in de juiste stemming

Niet alleen tijdens, maar ook vóór het sporten kan muziek motiverend werken. Is je motivatie om te gaan sporten ver te zoeken, dan kan muziek ervoor zorgen dat je in de juiste stemming komt. Daardoor wordt het wellicht al een stuk makkelijker om van de bank af te komen en naar de sportschool te gaan.

Niet iedere muziek is geschikt voor bij het sporten, maar dat is vaak erg persoonlijk. De één houdt van keiharde hiphop, terwijl de ander het liefst naar rockmuziek luistert tijdens het sporten. Zoek van tevoren een goede playlist en maak een feestje van je workout!

Muziek verbetert je humeur

Nog een reden om muziek te luisteren tijdens het sporten: muziek verbetert je humeur. Door naar muziek te luisteren komen er geluksstofjes vrij in de hersenen, waardoor je in een betere stemming komt. Win-win dus, zo raak je gemotiveerd om te (blijven) sporten en voel je je ook nog eens gelukkiger!

Meer risico nemen door te luisteren naar muziek

Ken je dat, dat wanneer je naar goede muziek aan het luisteren bent, je het gevoel hebt dat je de hele wereld aankunt? Dit geldt voor veel mensen ook tijdens het sporten. Het luisteren naar jouw favoriete, opzwepende muziek kan er dan ook voor zorgen dat je meer risico’s neemt. Zo lijkt die zware squat opeens een stuk minder eng! Dit gegeven wil echter niet per se zeggen dat muziek ook daadwerkelijk de sportprestaties verbetert, maar het kan natuurlijk wel een zetje in de goede richting geven.