Alles over COPD en gezonde voeding!

COPD en gezond eten

COPD en gezonde voeding!

Als je COPD hebt, heb je veel te winnen met een voedingspatroon rijk aan groenten en fruit, in combinatie met goede eiwitten en vetten. COPD en gezonde voeding is een combinatie die je moet zoeken, anders heb je nog meer last van jouw klachten. COPD en gezonde voeding gaan hand in hand.
COPD is een chronische longziekte. Chronisch betekent dat het blijvend is. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Longziekte).
Groenten en fruit: COPD gaat vaak gepaard met een verhoogde belasting aan zogenaamde vrije radicalen; stoffen die schade aan kunnen richten in het lichaam. Een voeding rijk aan groenten en fruit leidt tot een hogere inname van vitamines en mineralen, maar vooral ook anti-oxidanten, die de schade door de vrije radicalen beperken. Door het Voedingscentrum wordt een minimum van 250 gram groenten en 2 tot 3 stuks fruit per dag aangeraden
Eiwitten: Vooral bij COPD is de inname van voldoende eiwitten belangrijk. Per dag 1,2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht is het streven. Dat komt voor iemand van 65 kilo neer op 78 gram eiwit per dag. Dit kun je halen uit bijvoorbeeld: eieren, vlees, kip, vis, kwark, noten of kaas.
Wanneer het niet lukt om aan de aanbevolen hoeveelheid te komen kan een aanvullend eiwitpoeder worden overwogen.
Vlees: Nitrieten kunnen aan vleeswaren worden toegevoegd (E249 of E250) om verkleuring te voorkomen en om bacteriegroei te remmen. Vlees met nitriet vermindert de longfunctie. Het loont daarom om zoveel mogelijk te kiezen voor vers, onbewerkt vlees zoals kipfilet, biefstuk, ongepaneerde schnitzel, paardenbiefstuk of lamsvlees. Dit soort vlees, ei en met name lever is rijk aan vitamine A, een belangrijk vitamine voor een goede longfunctie. Bewerkt vlees zoals worst, hamburgers en de meeste vleeswaren voor op brood kun je beter zoveel mogelijk vermijden.
Vis: verse, vette vis zoals makreel of zalm is altijd een goed idee, maar bij COPD nog meer!
Door het gebruik van medicijnen zoals corticosteroïden en weinig lichaamsbeweging in de buitenlucht kan een vitamine D tekort en daarmee botontkalking ontstaan. Vette vis is rijk aan vitamine D en dus extra van belang. Vitamine D is daarnaast belangrijk voor de longfunctie én het immuunsysteem. De omega 3-vetzuren in o.a. vette vis hebben ook een gunstig effect op COPD en het immuunsysteem. Zonnebloemolie van goede kwaliteit, eieren en verse noten zijn rijk aan het vet-oplosbare vitamine E. Vitamine E beschermt de longen tegen vrije radicalen en ontstekingen en kan zodoende beschadiging van het longweefsel tegengaan.
Opdracht:

Vul in het eetdagboek in de app een week lang jouw voeding in om te kijken of je voldoende goede voeding binnen krijgt. Let daarbij extra goed op de eiwitten, vetten en natuurlijk groenten en fruit.

 

Door COPD is ademen vaak erg lastig. De ademhaling is bijzonder. Het verbindt ons lichaam rechtstreeks met de buitenwereld. Zonder adem kunnen we maar heel kort overleven. De kwaliteit van de ademhaling heeft direct invloed op onze gezondheid en ons gevoel.

We ademen constant, zonder dat we er erg in hebben, en tegelijkertijd kunnen we onze ademhaling ook zelf beïnvloeden.
Samenwerking
COPD en gezonde voeding heeft ook te maken met hoe je ademt. De ademhaling heeft invloed op organen, zoals het hart, hormoonstelsel en afweersysteem.
In stressvolle situaties is de ademhaling vaak kort en oppervlakkig. Het lichaam maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Het adrenalineniveau in het bloed stijgt en daarvoor versnelt de ademhaling. Andersom werkt dit ook. Wanneer we de ademhaling opzettelijk versnellen, gaat het adrenalineniveau omhoog en ervaren we meer stress. Een sporter doet dit bewust vlak voor een wedstrijd om zich klaar te maken voor de strijd.
Wanneer we psychische stress hebben terwijl we stilzitten, bijvoorbeeld achter een computer, dan is het hele lichaam in constante staat van paraatheid, terwijl het feitelijk niet nodig is. We hoeven immers niet te vechten of te vluchten. De ademhaling is op dat moment veel sneller dan goed voor ons is. In ontspannen staat is het voldoende om zon 6 tot 8 keer per minuut te ademen. Veel mensen ademen echter wel meer dan 15 keer per minuut! Daarbij is een snelle ademhaling vaak ook een hoge ademhaling. Het lichaam kan dan niet optimaal herstellen, vaak met vermoeidheidsklachten concentratieproblemen, gejaagd gevoel, kortademigheid, minder goed kortetermijngeheugen, onverwacht spierpijn, koude handen en voeten en hartkloppingen tot gevolg. Bewust de ademhaling dieper en langzamer krijgen heeft direct een positief effect op vermoeidheid en stress.
Optimaal ademen
Voor een goede geestelijke en fysieke gezondheid is ademen dus erg belangrijk. Een rustige, diepe buikademhaling, waarbij de buik opbolt bij inademing, is de meest voedende, rustgevende ademhaling. Denk daarbij aan een ballon. Als de lucht erin gaat zet deze uit, een wordt weer kleiner als de lucht er uitloopt. Zo hoort het ook te zijn met de buik tijdens een goede, diepe buikademhaling.

COPD en gezonde voeding ligt ook erg nauw met de ademhaling. Probeer regelmatig stil te staan bij de manier waarop je ademt. Is je buik ontspannen? Zijn je schouders laag? Komt je ademhaling tot diep in je buik? Adem je rustig door je neus? Je zult merken dat naarmate je er meer op let, het steeds meer een gewoonte wordt om diep en rustig te ademen. Een handig trucje om direct rustiger te gaan ademen is om even een paar minuten één neusgat dicht te drukken met een vinger. In een normale situatie is de inademing ongeveer even lang als de uitademing. Als je wilt ontspannen probeer dan langer uit te ademen dan in te ademen, bijvoorbeeld 3 tellen in 6 tellen uit. Misschien lukt het je wel om 4 tellen in te ademen en in 8 tellen rustig weer uit te ademen. Je merkt direct meer ontspanning in je lichaam.

Vragen en/of opmerkingen? Weet ons te vinden!