Rust in je hoofd

Rust in je hoofd

Wil jij rust in je hoofd? Ben je altijd maar aan het denken? Krijg je hier stress en onrust van? Lees dan onze nieuwe blog met tips en tricks.

ADD, altijd denken en niet in het moment, lijstjes maken

Vroeger was ik (Romeo) altijd al een denker, tot ze me de diagnose ADD gaven dacht ik dat ADHD alleen bestond. Niet dus! Doordat ik over alles nadacht (van de games die ik speelde tot wat ik morgen ging doen), ging mijn school niet altijd zoals het moest gaan.

Ik was vaak niet in het moment, maar “ergens” in het verleden of de toekomst, wat er voor zorgde dat ik vaak niet van het moment kon genieten. Klinkt herkenbaar? Ik maakte talloze lijstjes, wat ik nog moest doen, en wat ik wou hebben. Dit gaf mij meer rust, ik was echt gebaat bij overzicht (en nog steeds).

Super krachtig; schrijf alles op wat je in je hoofd bewaart!

Tot ik aan de slag ging met een coach, die mij aanleerde niks meer in mijn hoofd te bewaren. In het boek GRIP gaat het ook hier over. Alles wat je in je hoofd bewaart, blijft een “loop” en komt dus telkens terug. Hoe vaak heb jij het al gehad dat je onder de douche stond en dat je je ineens herinnerde dat je nog wat voor die presentatie moest doen? Waarom iets in je hoofd bewaren als je het ook op kunt zoeken?

Dingen die je je moet herinneren, en die je in je hoofd bewaart kost enorm veel energie. Hierdoor verlies je focus? En kun je je niet richten op de dingen die er toe doen, je blijft denken. Wanneer was de laatste keer dat jij je heel onrustig voelde maar je niet wist waar het precies van kwam? Kwam je er ook niet makkelijk uit? Misschien bewaar je wel te veel in je hoofd.

Alles opschrijven wat je nog moet doen kan dan super krachtig zijn. Doordat het in je telefoon (je notities) staat, hoef je er niet continu aan te denken, gebruik dat ding eens een keer wijselijk! Ik heb lijstjes van wat ik nog moet doen, ideeën die ik krijg, vakanties die ik wil doen, en spullen die ik wil kopen. Super makkelijk!

Prioriteiten stellen voor rust in je hoofd

Als je weet wat je moet doen, kan dit je juist overweldigen. Het helpt dan heel erg om die dingen op te delen in prioriteiten. Wat MOET vandaag gebeuren? Wat kan je delegeren? Wat is onzin? En wat moet je gewoon niet doen? Vaak is het lijstje wat vandaag echt moet heel klein, voel je die vrijheid al?

Covey

Prikkels te veel

We hebben de gehele dag prikkels; je telefoon, je mail, collega’s, kids en ga zo maar door. Als jij dan ook nog eens alles in je hoofd opslaat, gaat het een keer mis. Zorg er voor dat je prikkels minimaliseert. Ga af en toe telefoon loos wandelen, plan tijd voor jezelf in, zet al je meldingen uit als je werkt.

We spenderen gemiddeld 4 uur per dag op social media, en jij klaagt dat je prikkels te veel hebt? Wat heb je nou écht aan dat scrollen? Focus liever op duurzame verbinding met je geliefden.

Focus op 1 taak

Als je prioriteiten hebt gesteld, is het zaak dat je, zonder prikkels, de belangrijkste taken 1 voor 1 af gaat tikken. Ik doe dit zelf in blokken van 25 minuten werken, en 5 minuten even wat anders doen. Dit houdt mij scherp. Multitasken kunnen wij niet, en je verliest 30% focus als je steeds iets anders doet. Zorg dus dat je op prioriteit dingen afvinkt, zodat je meer/beter gedaan krijgt!

Rust in je hoofd door meditatie

Nog meer rust in je hoofd nadat je alles hebt opgeschreven? Probeer eens te mediteren. Dit werkt super. Wij gebruiken de app Meditation moments.

Toch niet zelf aan de slag?

Gratis strategie sessie!