5 tips tegen piekeren!

5 tips tegen piekeren

5 tips tegen piekeren!

5 tips tegen piekeren, en wat je daar tegen kunt doen. Deze blog hebben we een gastblogger.. Sanne!

Sanne Geys

Ik ben Sanne Geijs, 23 jaar en woon en studeer in Tilburg. Over een aantal maanden zal ik beginnen aan mijn laatste jaar Communicatie International Event, Music and Entertainment. Mijn passies liggen in de muziek en evenementen industrie, maar ik kan ook veel energie halen uit het schrijven van boeiende, leuke en leerzame teksten.

Piekeren jij wel eens?

Je ligt in bed van plan om eens op tijd te gaan slapen. Wanneer je eindelijk ligt, gaan je gedachten heen en weer. Ga ik school wel halen? Ik moet dit nog doen.  Moet ik diegene nog een berichtje sturen? Heb ik dit wel goed gedaan? Je hoofd blijft maar malen, je kan niet stoppen met piekeren.

Maar ben je nu aan het piekeren of gewoon aan het nadenken? E r zit wel degelijk een verschil tussen piekeren en nadenken. Nadenken leidt namelijk tot een oplossing en piekeren doet dat niet. Bij piekeren blijven de gedachten door je hoofd spoken en blijven deze om aandacht vragen. ‘Wat als ik…’, ‘Stel dat…’ Je komt niet tot een oplossing, waardoor piekeren veel tijd en energie kost. (BoFit Burn-out Begeleiding, 2015)

Sterker nog, piekeren kan leiden tot veel stress, angst en somberheid. Om deze reden is het erg belangrijk te leren hoe je je pieker gedrag kunt inperken. (Mind, g.j.) Ik beschrijf hieronder een paar tips en technieken waardoor je het piekeren kan verminderen of misschien helemaal weg kan nemen.

We trappen af met onze 5 tips tegen piekeren!

Tip 1; De gedachten stop techniek

Met deze techniek ga je oefenen om stop te zeggen tegen de stroom aan gedachten en je te richten op andere dingen. Pieker gedachten zijn veelal negatieve gedachten, probeer deze negatieve gedachten om te zetten in positieve gedachten. Wanneer je in de gaten hebt dat je aan het piekeren bent, zeg hardop ‘stop!’ tegen jezelf. Het klinkt misschien vreemd, maar het kan je erg helpen. Nadat je dit hardop hebt gezegd, zeg je tegen jezelf, hardop: ‘Ik denk nu aan dit… (negatieve gedachte), maar ik kan beter denken aan dit… (positieve gedachte)’. Bijvoorbeeld: Ik denk nu aan de vier opdrachten die ik nog moet maken voor school, maar gister heb ik lekker met mijn vrienden op het terras gezeten, wat heel gezellig was.’ Blijf hier net zo lang mee oefenen totdat je alleen nog maar ‘stop!’ hoeft te zeggen om je pieker gedachten te doorbreken.

Tip 2; Pieker kwartier

Het is helemaal niet erg om je zorgen eens te overdenken, maar het is goed hier een ‘pieker kwartier’ voor te gebruiken. Pak iedere dag een kwartiertje waarin je heel bewust over je zorgen gaat nadenken. Het is wel belangrijk dat je je echt aan het kwartier houdt en daarna afleiding zoekt en zo niet meer over deze zorgen na kan denken. Denk je buitenom het pieker kwartier aan je zorgen? Schrijf deze op je ‘pieker lijstje’ en pak dit lijstje erbij tijdens je pieker kwartier. Je zult merken dat je op een gegeven moment minder gaat piekeren naast je pieker kwartiertje.

Tip 3; Pieker elastiekje

Een andere techniek is om een elastiekje rond je pols te dragen. Dit kan bijvoorbeeld een haarelastiekje zijn. Telkens als je een negatieve gedachte voelt opkomen of over iets gaat piekeren trek je zachtjes aan het elastiekje waardoor het tegen je pols aan tikt. Door dit tikje zal je gedachtestroom even doorbroken worden. Probeer wanneer deze gedachtestroom is doorbroken bewust aan iets anders, iets positiefs te denken.

Tip 4; Schrijf je gedachten van je af

Nog een techniek die het piekeren helpt te doorbreken is het afschrijven van je gedachten. Dit kan in een dagboek, een simpel notitieblok of je kan gebruik maken van een app op je telefoon. Begin gewoon eens met schrijven, praat met jezelf op papier en schrijf alle pieker gedachten van je af. Op deze manier worden je gedachten geordend, en kan je misschien uitvinden wat je nu precies dwars zit. Zo krijgen je hersenen wat rust.

Tip 5; Focus op je ademhaling

Lukt het nu echt niet om de pieker gedachten te stoppen en je te richten op iets positiefs? Probeer je dan eens te focussen op je ademhaling. Dit kan ook goed helpen wanneer je in bed ligt met je pieker gedachten en daardoor niet kan slapen. Ga plat op je rug liggen en leg beide handen op je buik. Adem rustig in en uit. Steeds wanneer je inademt zeg je ‘in’ in je hoofd, en wanneer je uitademt zeg je ‘uit’ in je hoofd. Let ook op je handen wanneer je deze op en neer voelt gaan. Door het focussen op je handen en het in- en uitademen zal je kalmeren en rustig in slaap vallen.

Kijk hier naar de app die wij gebruiken voor een juiste ademhaling!

Lees hier onze blog over meer rust in je hoofd.

Literatuurlijst:

Hermus, J. (2017, 13 februari). Minder piekeren; 7 tips. soChicken. https://sochicken.nl/minder-piekeren-7-tips

Het verschil tussen nadenken en piekeren. (2020, 20 april). BoFit. https://bofit.nl/2015/burn-out-nieuws/het-verschil-tussen-nadenken-en-piekeren/

Piekeren. (z.d.). Wij Zijn MIND. https://wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/piekeren

Toch niet zelf aan de slag?

Gratis strategie sessie!