10 tips voor gezond eten op budget

Gezond eten op budget; 10 tips!

Er wordt vaak gezegd dat gezonde keuzes maken ook meteen duurdere keuzes zijn. Dit hoeft echter niet, want er zijn meerdere dingen die je kunt doen om met een beperkt budget gezond te kunnen eten. Hieronder geven wij jou 10 tips om gezond te eten op budget:

1. Maak een boodschappenlijstje en houd je er aan. Klinkt heel logisch, maar hoe vaak gebeurt het niet dat je lijstje nog thuis ligt en je op de gok boodschappen doet. Wedden dat je met meer of met de verkeerde dingen thuis komt?! Doe ook geen boodschappen als je trek hebt, ook dan ben je geneigd om meer te kopen.

2. Plan je maaltijden en tussendoortjes. Maak deze vooraf klaar en neem bijvoorbeeld je lunch en tussendoortjes mee naar het werk of een dagje uit.

3. Eet vaker plantaardig. Vlees en vis zijn duurdere eiwitbronnen dan plantaardige bronnen. Voeg 2x per week peulvruchten toe aan je maaltijd.

4. Koop bewust : kies aanbiedingen, budgetmerken (i.p.v. A-merken), grootverpakkingen en doe eens boodschappen bij de Lidl of Aldi. Deze winkels hebben prima huismerken en zijn tegenwoordig ruim gesorteerd met groenten en fruit. Vaak zijn er ook goedkopere, budget groentewinkels waar je prima kunt slagen.

5. Ga ook eens naar de markt. Daar zijn de producten vaak al goedkoper. En als je aan het einde van de middag gaat, kan je vaak nog betere deals scoren. Ze moeten toch van het bijna overrijpe fruit en groenten af.

6. Kook bewust: Afgepast zodat je geen restjes overhoudt of juist extra veel voor de volgende dag.

7. Als je dan toch nog restjes overhoudt, eet ze op in plaats van dat je ze weggooit. Plan een kliekjesdag waarop je de restjes opmaakt.

8. Kijk ook eens op de diepvriesafdeling van de supermarkt. Diepvriesgroenten en fruit zijn net zo gezond als de verse variant. Diepvriesfruit is prima te verwerken in sauzen en smoothies. Tropisch fruit van de diepvriesafdeling is stuk goedkoper dan vers.

9. Gebruik de vriezer thuis ook. Als er producten in aanbieding zijn die je graag eet, maar beperkt houdbaar zijn, zoals brood (heel brood is goedkoper), vlees en vis. Ook groenten en fruit wat al wat langer ligt, kan je prima invriezen. Net als kliekjes natuurlijk.

10. Eet seizoensgebonden groenten en fruit. Dat is goedkoper dan groenten en fruit dat geïmporteerd moet worden vanuit andere landen.

Kijk eens op deze website voor eiwitrijke recepten.

Met deze 10 tips kan je aardig besparen op de kosten van je gezonde keuzes. Daarnaast ben je ook lekker bezig voor het milieu, want je produceert minder afval als je (bijna) alles gebruikt wat je koopt. Ook met 1 á 2 dagen minder vlees eten ben je al vriendelijker voor het milieu. Dus 1 + 1 = 3 in dit geval.

En dan nog eens bonus tip: Drink meer water en thee. Daarmee bespaar je geld en calorieën!

Lees hier meer over hoe je een gezond voedingspatroon bijhoudt in de app.

Vragen en of opmerkingen? Weet ons te vinden!