Je kent het wel; rugpijn. Heb je het zelf niet gehad, dan wel iemand in je directe omgeving. Het is dan ook één van de meest voorkomende klachten van het moment. Vaak zijn dit tijdelijke klachten, maar steeds vaker zien we dat er ook mensen op regelmatige basis rugklachten hebben.
Een pijnscheut links onderin je rug als je naar het keukenkastje grijpt of wakker worden met een ontzettend stijve rug; rugklachten kunnen het leven zeer onaangenaam maken. Maar hoe zorgwekkend is jouw rugpijn nu echt? En wat kan je er aan doen?
In Nederland zijn er naar schattingen vanuit het RIVM liefst 2 miljoen mensen die last hebben van de rug. Eind vorig jaar kwamen er cijfers naar buiten die vertelden dat ruim 1,1 miljoen vrouwen en ruim 800.000 mannen met rugklachten bij de huisarts bekend waren. Nooit eerder waren deze getallen zo hoog. Daarbij, niet iedereen die last heeft van zijn rug meldt dat ook daadwerkelijk bij een specialist.
Twee soorten van klachten
Rugklachten worden ingedeeld in twee categorieën: specifieke en aspecifieke rugklachten. Specifieke rugklachten worden gedefinieerd als rugklachten waar een duidelijk aanwijsbare oorzaak voor is, zoals een hernia of een blessure. Aspecifieke rugklachten staat voor rugpijn zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak. Dat betekent niet dat aspecifieke rugklachten geen oorzaak hebben, maar de oorzaak is niet te herleiden tot een gebeurtenis of afwijking (zoals bekkenscheefstand bijvoorbeeld).
“Aspecifieke rugklachten zijn vaak een optelsom van een slechte levensstijl, stress en te weinig beweging.”
We zijn vaak geneigd te denken dat onze rugpijn een specifieke oorzaak heeft maar in de praktijk blijkt dit niet vaak het geval te zijn. Uit cijfers blijkt dat slechts 10 tot 15% van de mensen specifieke rugklachten heeft. Dat betekent dat de klachten in 85 tot 95 % van de gevallen geen duidelijke oorzaak heeft! Naar onze mening is dit een groot probleem, want de meeste mensen gaan eerst op zoek naar een oorzaak, voordat ze in oplossingen gaan denken. Duizenden mensen zijn talloze scans en onderzoeken verder, maar zonder een aantoonbare oorzaak te vinden. Maar als er geen specifieke oorzaak is, kan je lang zoeken en verandert er niet veel aan je klachten. Daarnaast is er de laatste jaren steeds meer bewijs gevonden dat pijn en schade niet direct met elkaar in verbinding staan. Je kunt jarenlang pijn ervaren, zonder dat er echt schade wordt gevonden. Omdat het vaak gaat om pijn zonder onderliggende pathologie, blijkt een traditioneel behandeltraject weinig effect te hebben. In dat geval is het probleem niet alleen fysiologisch, maar kan er ook een psychologisch component bij betrokken zijn.
Een andere invalshoek
De angst om te bewegen is een veelvoorkomend fenomeen, omdat bewegen in het begin bij veel mensen gepaard gaat met een toenemende pijn. In dat geval is een goede trainer vereist die een traject aan kan gaan waarbij die angst wordt weggenomen.
Bij Innovate Personal Training kijken we anders naar aspecifieke rugklachten, en klachten in het algemeen. Door voorzichtig uit te vinden wat wel en niet kan en vanuit daar op te bouwen naar een sterker en mobieler lijf, ga je niet over de pijngrens en krijg je vertrouwen terug in je lijf. Zeer vaak worden klachten dan binnen een paar weken significant minder. Door samen te kijken naar wat wel en niet werkt, kunnen wij als trainers een tailor-made plan voor jou opstellen. Hierbij staat het individu, jij dus, centraal. Dit past ook bij onze kernwaardes; persoonlijkheid staat bovenaan.
Tips tijdens jouw drukke bestaan
Ons lichaam is gemaakt om te bewegen en niet om 8 uur per dag stil te zitten. Wij zien dit als één van de grootste oorzaken voor dit massale probleem. We beginnen de dag zittend aan de ontbijttafel, vervolgens gaan we met de auto naar ons werk. Het gros van de mensen zit urenlang hoofdbrekende zaken op te lossen op een bureaustoel totdat de kleine wijzer van de klok het cijfer vijf weer heeft gevonden. Vervolgens ga je weer zittend in de auto terug. In de avond werk je eerst die Hollandse stamppot weg aan de keukentafel om vervolgens je laatste afleveringen van je favoriete serie bank hangend te verslinden. Zo is de maatschappij anno 2019 nu eenmaal en die kunnen wij bij Innovate, hoe graag we ook zouden willen, niet 180 graden draaien. Daarnaast zijn wij ook geen doctoren die met een wonderpilletje de klachten definitief kunnen wegnemen. Wat we wel kunnen doen is het stimuleren van beweging gedurende dag door middel van het geven van een aantal tips.
Het beste wat je kunt doen met rugpijn is actief blijven. Het is het belangrijkste advies waarvan is bewezen dat het echt helpt. Een combinatie van meer dagelijkse beweging, specifieke krachttraining en mobiliteitsoefeningen is een uitstekende manier om je rug preventief sterk en mobiel te houden. Voor voorbeelden van mobiliteitsoefeningen kan je altijd terecht bij één van onze personal trainers. Maar eerlijk is eerlijk, we hebben niet allemaal de tijd om iedere dag een wandeling over de Kattendijkse dijk te maken en/of core-stability oefeningen uit te voeren. Wat kan je dan wel doen tijdens je drukke dag?
- Sta elk half uur op van je stoel en wandel een stukje naar een collega voor overleg;
- Vergader en telefoneer staand of wandelend;
- Gebruik jouw pauzes voor een lekkere korte wandeling in plaats van het bekijken van kattenfilmpjes op Youtube;
- Fiets of loop richting je werk. Werk je wat verder weg? Parkeer je auto dan niet pal voor de deur en maak wat extra stappen voordat je bij je bureaustoel bent aangekomen.
- Wees bewust van je houding. Rechtop en trots is voor de meeste mensen het best. Hierdoor minimaliseer je jouw rugklachten. Het klinkt cliché, maar ga maar eens na; na hoeveel minuten hang jij al weer in jouw werkstoel?
- Plan een paar keer per week een moment van rust in in jouw drukke schema. Dit kan thuis zijn of op je werk. Ga een stuk lopen of fietsen, of doe wat simpele rek- en strekoefeningen. Ja, ook vijf keer vijf minuten per week kan verschil maken!
- Moe na je werkdag? Begrijpelijk. Maar ga niet hangend zitten of zittend hangen. Zitten op de bank is op zich geen probleem, als je maar écht zit. Liggen is ook op zich ook geen probleem, als je maar écht ligt. Een combinatie van is per definitie een boosdoener voor jouw rug.
Rugpijn is ontzettend vervelend en kan het dagelijks leven behoorlijk onaangenaam maken. Desalniettemin blijken deze klachten in de praktijk zeer goed te verhelpen zijn. Een combinatie van dagelijkse beweging, specifieke krachttraining en mobiliteitsoefeningen zijn een uitstekende manier om structureel van je rugpijn af te komen. Zoals gezegd heeft hier niet iedereen simpelweg de tijd voor. Beweeg dan waar mogelijk, en voorkom dat je urenlang achter elkaar zit. Kan je hier niet onderuit? Let dan op je houding! Daar valt misschien wel het meeste winst te behalen!
Mocht je klachten hebben die je zelf niet kan plaatsen en ben je daarnaast volgens jouzelf gewoon goed in beweging? Vragen stellen kan en mag altijd. Samen kunnen we binnen Innovate kijken naar geschikte en of minder geschikte oefeningen voor jou en jouw klachten. Je lichaam is misschien wel je kostbaarste bezit, dus wees er vooral zuinig op.
Plan hier een gratis intake in!