‘Gezonder’ het nieuwe jaar in!

De meeste gourmetstellen zijn van na het vieren van de kerstdagen weer veilig opgeborgen op zolder. Tijd voor het volgende feest; de jaarwisseling. Een oud & nieuw mag de stempel geslaagd pas ontvangen nadat je een net iets té volle buik hebt gekregen van al die oliebollen. Schiet bij jouw het getal van de weegschaal altijd omhoog na oud en nieuw? Check dan nu ons recept voor het maken van ietwat gezondere oliebollen dan je gewend bent!
Het recept voor 6 tot 9 gezondere oliebollen:

Wat heb je hiervoor nodig?
– 175 ml amandelmelk
– 100 ml bier (bier zorgt voor de typische oliebollensmaak, maar je kunt dit eventueel ook vervangen met extra amandelmelk of rijstemelk om het nog ietwat gezonder te spelen)
– 250 gram volkoren speltmeel
– 15 gram verse gist
– 1 theelepel honing
– 1 theelepel kaneel
– 1 theelepel zout
– 1 appel
– 1 theelepel citroensap
– 50 of 75 gram rozijnen en/of cranberry’s

Hoe maak je het?
Begin met het schillen van de appel en snijd deze in kleine blokjes. Daarna meng het zout met speltmeel en kaneel. Hierna pak je een pannetje waarin je de amandelmelk in verwarmd. Hier kan gelijk de honing bij. Let op: melk verbrandt snel, dus zet het vuur niet te hoog! De melk mag in ieder geval niet gaan koken. Nadat de honing goed is vermengd met de melk haal je het pannetje van het vuur. Voeg hierna het bier (of nog meer melk) en de citroensap aan het mengsel toe. Vervolgens verbrokkel je de gist en doe je deze in een kom bij het speltmeel. De volgende stap: pak het amandelmelk-mengsel uit het pannetje en kneed deze samen met het speltmeel uit de kom totdat je stevige deeg hebt. Doe dit net zolang totdat alle ingrediënten goed door elkaar heen gemengd zijn. De overige ingrediënten kunnen er ook bij. Ondertussen maak je een (thee)doek ietwat vochtig. Met deze doek bedek je de kom. Laat het beslag vervolgens op een warme plek rijzen. Denk aan de verwarming.

Nu is het tijd om de oliebollen te bakken! Warm je frituurpan op tot 175 graden. Voor het meest gezonde resultaat gebruik je geen frituurvet, maar kokosolie. Heb je geen frituurpan? Doe de olie dan in een grote pan en warm deze op het vuur op. Je bakt de oliebollen per 3: je doet 3 bollen beslag in de frituurpan of pan en je draait ze wanneer de onderkant goudbruin is. In totaal hebben 5 tot 6 minuten nodig om even af te koelen. Klaar? Mooi! Eetsmakelijk en een gezonde en gelukkige jaarwisseling toegewenst namen Innovate!

 

Bron recept: Monstyle