Gezonde gewoontes met geld

Gezonde gewoontes met geld

Gezonde gewoontes met geld

Geld is energie, geld maakt het leven makkelijker, en als je het niet hebt, ben je ongelukkig. Hoe zijn jouw gewoontes met geld? Hoe denk je over geld? Welke gewoontes kun je opbouwen om beter met geld om te gaan en dus gelukkiger te zijn? Daar gaat deze blog over.

Hoe denk jij over geld?

Heb jij angst als je over geld denkt? Denk je altijd dat je tekort hebt? Of denk je in overvloed en oplossingen? Hoe jij over geld denkt, bepaalt ook hoe je er mee omgaat, en ook hoe veel je verdient. En dan heb ik het niet alleen over het geld wat je ontvangt door te werken, maar ook hoe je spaart en eventueel nog meer geld verdient door te investeren.

Stel de volgende vraag eens aan jezelf; Wat doet geld met mijn gevoel en wat voel ik als ik over geld praat? Voel je negatieve gevoelens? Dan is het tijd om daar wat aan te doen.

Door je ouders leer je veel. Sommige ouders leren je; geld groeit niet op onze rug! Hoe kunnen we dat betalen? Dat lukt niet hoor! Maar ze leren je niet de vraag te stellen; hoe kan ik dit betalen of er voor zorgen dat ik er geld voor heb? Door altijd in tekorten te denken, ga je het geld in ieder geval nooit hebben.

Geld bepaalt wat je kunt kopen, wat je kunt geven, of je goede doelen kunt steunen, mogelijkheden, andere mensen voor je laten werken, vakanties, vrijheid, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als jij dus zo kijkt naar geld, kan het super veel voor je doen! Hebzucht is iets anders, want dan geef je niet. Je kunt je bedrijf laten groeien, mensen voor je laten werken die zo hun boterham weer kunnen betalen.

Geld tekort maakt ongelukkig, maar geld zelf maakt niet gelukkig, het zijn de gewoontes en ervaringen die je gelukkig maken.

Geldgewoontes zijn heel waardevol voor rust, vrijheid en doelen behalen

Heb jij gezonde geld gewoontes? Wat doe je met je geld als het binnen komt? Geen gewoontes zorgen voor een “gat” in je hand, en het zorgt er voor dat je altijd nog maand overhebt aan het einde van je geld. Topatleten die veel verdienen, maar nooit leren omgaan met geld, zie je later alles weer kwijtraken.

Het gaat niet om hoe veel geld je hebt, maar het gaat om de omgang met het geld. Het gaat er om of jij doelen stelt, spaart, en door investeert in iets wat jou op de lange termijn weer geld terug betaalt. De belangrijkste gewoonte is, om jezelf eerst uit te betalen als het geld binnen komt, dus niet eerst jouw rekeningen, maar eerst dingen overboeken naar jouw spaar rekening.

Maak hier doelen voor, en bepaal wat je opzij kunt zetten per maand om te sparen, daarna betaal je pas je rekeningen (je moet dus niet zo veel sparen dat je die niet kunt betalen). Los zo snel als je kunt je leningen af, als je bijvoorbeeld 12% rente op een lening hebt, heeft het weer geen zin te investeren in aandelen waar je 8% rente krijgt.

Investeer je geld

Heb je al je leningen afgelost? Denk dat eens aan het terug investeren van jouw geld, in plaats van dure dingen te kopen. ik zeg altijd, korte termijn pijn, lange termijn fijn! Kijk dus altijd naar hoe jij jezelf over 10/20/30 jaar wilt voelen. Wat ik je hier ga zeggen is geen advies, het is hoe ik het doe, bepaal zelf of dit slim is, ik draag geen risico voor jouw keuzes!

Ik investeer een deel van mijn geld in aandelen, aandelen hebben al jaren bewezen dat ze jaarlijks 8% rente uitkeren, met de crisissen meegenomen. Door te investeren in aandelen, investeer je in geld wat geld maakt, omdat je rente krijgt. Zet dus iets apart wat je kunt missen. Als je bijv 100 euro investeert, en daar komt 108 euro uit na een jaar, krijg je dat jaar erop weer over die 108 euro 8%. Hoe langer jij spaart, hoe meer rendement dus. Ik investeer zelf in ETF aandelen omdat dit zich spreid over verschillende bedrijven.

Zorg dat je je geld spreid, zodat je nooit last krijgt van dalingen, investeer bijvoorbeeld in een huis, je pensioen (kan ook met aandelen), en de aandelen zelf. Zorg daarnaast er ook voor dat je spaart. Vergeet ook niet om je belastingen opzij te zetten, zodat je dit niet uitgeeft.

Emoties en motivatie; schakel ze uit door gezonde geldgewoontes

Eigenlijk geldt hier hetzelfde als gezonde gewoontes opbouwen. Als jij altijd afhankelijk bent van emoties en motivatie, maak je keuzes waar je op dat moment niet achter staat. Je geeft bijvoorbeeld toch dat geld uit aan die nieuwe schoenen, terwijl je eigenlijk zou sparen.

Gelukkig kun je tegenwoordig automatisch sparen, en kost het tegenwoordig geen wilskracht meer, doordat je automatisch spaarpotjes aan kunt maken op je bank. Doe dit dan ook! Zorg er voor dat als je loon binnen komt, je dit gelijk opzij laat zetten in potjes. Je kunt een potje maken voor doelen die je hebt, bijvoorbeeld een nieuwe auto, of die nieuwe schoenen. Maar het is ook handig om een nood potje te maken voor slechte tijden, of bijvoorbeeld een potje voor je pensioen. Ik heb ook potjes om te geven, te investeren en voor de fun. Zo ben je bewuster van wat je op je rekening hebt en of je iets kunt kopen!

Wat verdien je? Wat heb je nodig? En waar spaar je voor? Wat kun je missen aan aandelen? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen. Je hoeft jezelf niet persé alles te ontzeggen, maar bepaal wel vooraf waar je voor spaart, dit voorkomt impulsieve emotionele uitgaves waar je later spijt van hebt.

Maak een lijstje van dingen waar jij van geniet, en waar je je geld dus aan uit wilt geven. Maak ook een lijstje van dingen die jij zonde vindt, zodat je die dingen niet meer zo snel gaat doen. Zo heb je meer plezier van je geld! Sommige investeringen betalen zichzelf terug, zoals aandelen, of een huis, schoenen van 250 euro niet. Wees bewust. Je bent niet gierig als je spaart, maar juist bewust. 

Nu ben jij aan zet

  1. Schrijf op wat je verdient
  2. Waar wil je je geld aan uit gaan geven/wat zijn je doelen
  3. Waar ga je voor sparen
  4. Waar ga je in investeren

Voer dit uit! Ik zeg alleen wat ik doe, jij bepaalt zelf wat slim is. 

Deze informatie heb ik uit het boek Rich dad poor dad.