Hoe kun je een etiket goed aflezen?

etiketten aflezen

Hoe kun je een etiket goed aflezen?

Een van de grote voordelen van onze voedingsplannen, is dat je vrij bent in je productkeuze. Er worden géén verplichte boodschappenlijstjes en recepten gebruikt, maar je leert zelf de juiste keuzes te maken, met behulp van de voedingsvariatielijsten.

Het is goed mogelijk dat je een product gebruikt dat niet in de voedingsvariatielijsten voorkomt. Om te weten in welke categorie een product valt, kan op het etiket worden gekeken. Bijna altijd wordt het aantal calorieën dat een product bevat vermeld op de verpakking.

Op het etiket

Etiketten op voedingsmiddelen bieden vaak veel informatie, maar kunnen soms verwarrend zijn. Op de verpakking wordt over het algemeen vermeld wat en hoeveel erin zit, uit welke ingrediënten het product bestaat, voedingswaarde, allergie-informatie, een houdbaarheidsdatum, contactinformatie en een keurmerk. Informatie die van belang is bij het afslanken is te vinden bij Voedingswaarde.

Ingrediënten

Het ingrediënt wat als eerste genoemd wordt, zit er het meeste in, en zo gaat dat verder. Staat er dus op het pak dat het bijvoorbeeld sinaasappelsap uit echte sinaasappels bevat, kijk dan eerst goed hoe veel er nu eigenlijk in zit!

Energie

De hoeveelheid energie die in een voedingsmiddel zit noemt men de energetische waarde en wordt uitgedrukt in kilojoules (kJ) en/of in kilocalorieën (kcal). In plaats van kilocalorie wordt vaak kortweg gesproken van calorie. Hiermee wordt hetzelfde bedoeld. Kilojoules kunnen worden omgerekend naar kilocalorieën door het getal te delen door 4,2. Eén kcal is dus 4,2 kJ. Andersom kan het aantal kcal vermenigvuldigd worden met 4,2 om de hoeveelheid kilojoules te bepalen.

De hoeveelheid energie die een voedingsmiddel bevat hangt af van de hoeveelheid koolhydraten, vetten, eiwitten of alcohol die het bevat.
Eén gram vet levert 9 kcal (37 kJ), één gram koolhydraten 4 kcal (17 kJ), één gram eiwit 4 kcal (17 kJ) en één gram alcohol 7 kcal (29 kJ). Vitaminen en mineralen leveren geen calorieën.

Het weten van de energetische waarde van een product kan helpen bij het maken van de juiste keuzes in het eetpatroon. Immers, wat je eet moet ook weer worden verbrand. Een (langdurig) grotere energie-inname dan energieverbruik leidt tot overgewicht.

Per portie of 100 gram?

Het is van belang op te letten of een etiket de hoeveelheid energie vermeld per 100 gram of per stuk of portie. Het voordeel van de vermelding per 100 gram, is dat kan worden vergeleken met andere producten. Het nadeel is dat moet worden omgerekend naar het gewicht van een portie als men wil weten hoeveel energie men tot zich heeft genomen.

Het nadeel van de vermelding per portie is dat een portie voor iedereen een verschillende hoeveelheid is. Fabrikanten hebben de neiging om de energetische waarde van zeer kleine porties op de verpakking te vermelden, zodat het lijkt alsof het product weinig energie bevat. Op de verpakking van tussendoorproducten zoals Liga en Sultana e.d., wordt de hoeveelheid energie per stuk vermeld. Dit is dus per één koek en niet per verpakkingseenheid.

0% vet of 0% suiker?

Producten worden altijd zo lekker mogelijk gemaakt voor ons, zodat wij ze blijven kopen. Staat dit op het etiket? Dan moet je goed opletten, want deze producten kunnen nog steeds veel calorieën bevatten! Zit er bijvoorbeeld weinig vet in, dan zit er vaak wel veel suiker in om het toch nog lekker te maken voor onze verpeste smaak!

Onderaan de schappen

Heb jij wel eens onderaan de schappen gekeken in de supermarkt? Hier staan meestal de goedkopere producten of producten zonder toevoegingen! Ook dit is weer een marketing truc.

Opdracht!

Als afsluiting van deze blog, willen we jullie nog een opdracht meegeven. Bekijk van alle producten die jij deze week koopt, de etiketten, en gebruik deze blog om jullie conclusies te bepalen! Laat je het aan ons weten? Succes!

Lees hier meer over het gezond maken van jouw voedingspatroon.

Lees hier meer over eiwitrijke recepten.