Sporten tijdens ziekte: wanneer wel en wanneer niet?

Sporten terwijl je ziek bent

Sporten tijdens ziekte: wanneer wel en wanneer niet?

Sporten tijdens ziekte, is dat slim? Als personal trainer krijg ik vaak de vraag of het verstandig is om te sporten als je ziek bent. Het antwoord is niet eenduidig, want het hangt af van de ernst van je ziekte en waar je last van hebt.

Als je alleen een verkoudheid of een milde griep hebt, is het vaak beter om te blijven bewegen. Sporten kan helpen om je energiebalans te herstellen en je immuunsysteem te versterken. Maar als je koorts hebt, moet je zeker stoppen met sporten. Koorts is een signaal van je lichaam dat er iets niet in orde is en dan is het beter om rust te nemen.

Als je last hebt van keelpijn, neusverkoudheid of hoest, is het verstandig om contact op te nemen met een arts voordat je gaat sporten. Als je last hebt van andere symptomen, zoals buikpijn, diarree of braken, moet je zeker stoppen met sporten. Dit lijkt me logisch.

Het is ook belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Als je merkt dat je moeilijk ademhaalt tijdens het sporten, of als je hart sneller gaat kloppen dan normaal, moet je stoppen.

Als je besluit om te gaan sporten terwijl je ziek bent, is het belangrijk om de intensiteit van je training aan te passen. Probeer bijvoorbeeld een wandeling te maken in plaats van een intensieve cardio-sessie. En als je lichaam aangeeft dat het genoeg heeft, stop dan met sporten.

In het algemeen geldt: als je ziek bent, is het beter om rust te nemen en te herstellen. Maar als je geen koorts hebt en je voelt je wel in staat om te sporten, dan kan het verstandig zijn om dat wel te doen.

Lees meer over ziek zijn en trainen via deze link: LINK