Waarom val ik niet af?

“Waarom val ik niet af?” Als je je dit afvraagt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Eén daarvan is de hulp van een coach inschakelen, zodat je samen met diegene kunt kijken wat de reden is dat je geen gewicht verliest.

Mijn naam is Romeo de Kraker en ik ben personal trainer in Goes. Samen met mijn team help ik je niet alleen bij het bereiken van jouw fitnessdoelen, maar ook op het gebied van voeding en gedrag. Plan een vrijblijvende intake en kom erachter wat wij voor jou kunnen betekenen!

Uiteraard kun je je ook zelf inlezen over dit onderwerp. Hieronder vind je een aantal mogelijke redenen waarom je maar geen gewicht verliest.

Waarom val ik niet af, terwijl ik gezond leef?

Eet je gezond en sport je regelmatig, maar blijf je toch op hetzelfde gewicht hangen of kom je zelfs aan? Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je niet afvalt terwijl je dat wel graag zou willen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet!

Je eet niet bewust

Als je niet precies weet wat je allemaal aan calorieën binnenkrijgt, is de kans groot dat je (per ongeluk) te veel of juist te weinig eet. In dat kleine laagje pindakaas of in dat beetje olijfolie in de pan zitten meer calorieën dan je waarschijnlijk zou denken!

Om die reden is het goed om bij te houden wat je allemaal eet (én drinkt!), al is het maar voor een week. Je zult zien dat je na die week al wat meer inzicht hebt in de hoeveelheid calorieën die je in je mond stopt. Houd je voeding bijvoorbeeld bij met een app, zoals MyFitnessPal.

Je krijgt veel vloeibare calorieën binnen

Veel van wat we drinken, levert een hoop calorieën op. En dat geldt niet alleen voor alcohol, cola en milkshake, maar bijvoorbeeld ook voor vruchtensappen en ander suikerhoudend drinken. Je doet er dus goed aan om zo min mogelijk suikerhoudende drankjes te drinken. Neem in plaats daarvan thee, koffie of water, dan zit je eigenlijk altijd wel goed!

Niet afvallen door stress

Ben je de laatste tijd gestrest? Dan zou dat de reden kunnen zijn waarom je geen gewicht verliest. Het stresshormoon cortisol zorgt er namelijk voor dat je meer vreetbuien kunt krijgen en dat je ook nog eens meer buikvet opslaat. Zorg er in ieder geval voor dat je gezond blijft eten, zodat je minder negatieve gevolgen van dit hormoon zult ervaren. Ook is het goed om voor meer ontspanning te zorgen, bijvoorbeeld door middel van meditatie of een andere vorm van mindfulness.

Je bouwt spiermassa op

Sport je veel en ben je er zeker van dat je niet te veel eet, maar zie je het getal op de weegschaal maar niet veranderen? Dan kan het zo zijn dat je spieren aan het opbouwen bent. De weegschaal is om die reden niet altijd de beste meetmethode.

In plaats daarvan kun je beter foto’s maken van je voortgang, of je vetpercentage eens in de zoveel tijd laten meten. Bovendien gaat het er uiteindelijk natuurlijk om dat je blij bent met hoe je eruit ziet. Laat je geluk niet afhankelijk zijn van een nummer op de weegschaal!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het afvallen (of juist aankomen)? Meld je aan voor een gratis intake!