Hoe kom ik van mijn problemen af? Het belang van goede vragen stellen!

Hoe kom ik van mijn problemen af?

Hoe kom ik van mijn problemen af? Het belang van goede vragen stellen!

Hoe kom je van je problemen af? Waarom is goede vragen stellen zo belangrijk? Wat moet je daar voor doen?

Romeo de Kraker (eigenaar van Innovate Personal Training) zal jullie wekelijks meenemen in wat hij doet om fit te blijven tijdens quarantaine, hoe hij zichzelf ontwikkelt, en deze periode gebruikt als een kans om zichzelf te verbeteren! Deze reeks zal gaan over persoonlijke ontwikkeling, training en beweging(alledaags), voeding en recepten, slapen, meditatie en yoga, en ochtendroutines!

innovate-personal-training-romeo
Romeo de Kraker van Innovate

Hoe kom ik van mijn problemen af? Het belang van goede vragen stellen

Hoe kom je van je problemen af? Hoe stel je goede vragen? En waarom moet je dat doen? Dat beantwoord ik in deze blog. In de jaren dat ik werkzaam van als coach, ben ik er achter gekomen, dat coachen voor 80% luisteren is. En naast dat luisteren, is het goede vragen stellen. Maar wat is dan een goede vraag? En hoe bedenk je die? Een goede vraag, is een vraag die je dichter bij de oplossing brengt. Wat ik vooral moest leren, was dat ik het antwoord niet moest invullen voor een ander. Want zo breng je niet de oplossing die bij de ander past, misschien weet je wel wat goed zou zijn voor de ander, maar misschien past dit helemaal niet bij de kernwaardes van diegene.

Een goede vraag brengt je dichter bij de oplossing, maar nog niet waar je wilt zijn. Je moet dus doorvragen. Een goede vraag kan zijn; waarom voel je je gekwetst? Als diegene dan antwoordt; omdat jij net zei dat ik naar de kapper moest gaan. Hier kun je weer op doorvragen. Waarom voel je je daar gekwetst bij? En zo kun je doorgaan tot je bij de kern bent. Dit doet een goede coach! Een coach die alleen maar oplossingen probeert aan te dragen heb je misschien op de korte termijn wat aan, maar is dat echt de oplossing?

“Een goede vraag, is een vraag die je dichter bij de oplossing brengt.”

Wat zijn kernwaardes?

Kernwaardes zijn waardes die bij jou passen. Een kernwaarde van mij is bijvoorbeeld rust, dit betekent voor mij dat ik veel vrije tijd voor mijzelf inplan. Maar dit kan weer heel iets anders voor jou betekenen. Hoe helderder jij je kernwaardes hebt, hoe beter jij kunt kiezen wat je graag wilt en wat je wil gaan doen. Heldere kernwaardes zorgen er voor dat je gerichte vragen kunt stellen, past dit bij mij? Wil ik dit graag?

Bepaal jouw kernwaardes (5 is voldoende), en leg die naast alles wat je doet, past jouw leven dan bij je zoals je het nu leeft?

Voorbeelden:

 • Creativiteit
 • Vrijheid
 • Rust
 • Persoonlijke ontwikkeling
 • Liefde
 • Vitaliteit
 • En ga zo maar door

Kernwaardes veranderen met de tijd, als je 50 bent heb je andere kernwaardes dan als je 25 bent. 

Wat zijn goede vragen?

Goede vragen zijn vragen die jou laten nadenken over wie je bent, of wat bij je past, zodat jij jouw leven kunt creeren wat bij jouw wensen ligt. Een goede vraag kan zijn;

 • Wat zou ik doen als ik niet zou kunnen falen? Zou ik nog hetzelfde leven hebben?
 • Wie zijn de 5 mensen waarmee ik het meeste omga? Passen deze mensen bij me? Helpen ze me vooruit?
 • Hoe ziet mijn ideale dag eruit?
 • Wat is mijn toevoeging aan de maatschappij?
 • Waar ben ik goed in?
 • Wat wil ik niet meer doen?
 • Wat kan ik verbeteren aan mijn situatie?

Dit zijn vragen die je niet in een keer kunt beantwoorden, maar welke je wel dichterbij kunnen brengen naar een bewuster en completer leven.

Wat bedoel je daar mee?

Goede vragen stellen is 1, maar jezelf afvragen wat jij zelf bedoelt met iets of wat een ander bedoelt met iets is nóg waardevoller. Stel je stelt de vraag; wat zou je willen veranderen aan je leven? En je antwoord met; ik wil meer rust in mijn leven. Als je jezelf dan de vervolg vraag stelt; wat bedoel je daar nou eigenlijk mee? Dan krijg je een veel diepgaander antwoord. Het kan zijn dat je je baan niet meer leuk vindt (en waarom dan?), of dat je bijvoorbeeld meer vrije tijd zou willen hebben voor jezelf (hoe ziet dat eruit dan?).

Als je door blijft vragen, en vooral wat jij zelf of een ander bedoelt, kom je tot de kern.

Als je zelf nooit vragen stelt, komt je ook niet verder

Stel je voor, je neemt alles voor waar aan, en je vraagt je nooit af; wat bedoel ik hier mee, of, is het waar wat ik denk? Jezelf goede vragen stellen, en niet zomaar overal van uitgaan, zorgt voor beter begrip waarom je iets doet of denkt. En let op; het meeste wat je denkt gaat nooit plaatsvinden of is niet waar. 

Je kunt denken dat een ander wat over jouw denkt, maar als je jezelf de vraag stelt; is dit wel echt zo?, of nog beter, stel de vraag aan de ander. Je zult jezelf verbazen dat je door goede vragen te stellen meer rust ervaart en meer antwoorden krijgt dan te “denken”.

Hoe vaak is een doemscenario in jouw hoofd al waarheid geworden?

Goede vragen stellen zorgt er voor dat jij van je problemen af komt, en dat je pro actief blijft

Ben jij op zoek naar een oplossing? Heeft denken je ooit wel eens geholpen? Of heeft opschrijven en goede vragen je verder geholpen? In beweging komen altijd de antwoorden. Of denk je dat op de bank zitten helpt? Heb jij een pro actieve houding (ik los zelf de dingen op), of een inactieve houding (ik zie wel wanneer het oplost). Heb jij een fixed mindset (ik zal toch nooit kunnen veranderen, ik kan niks nieuws leren), of heb je een open mindset (ik kan nieuwe dingen oplossen en ik wordt elke dag een stapje beter).

Zijn jouw problemen door stil te blijven zitten wel eens opgelost? Of wist je ineens na een rondje hardlopen de antwoorden? Dit is precies hetzelfde met goede vragen stellen, ze opschrijven, en diepere vragen stellen. Doe dit desnoods met een coach die je spiegelt en jouw uitwegen van het probleem doorziet. Vaak wil je namelijk zelf niet naar de kern, omdat dit eng is of pijn doet. Schrijf dingen op, en durf naar de kern toe te gaan!

Ben je op zoek naar iemand die met je spiegelt, en je goede vragen stelt zodat je tot de kern komt en samen bedenkt hoe je van je problemen afkomt?

Dat begrijpen wij, en daarom zijn wij er voor jou. Maak nu direct een afspraak voor een gratis strategie sessie.

Gratis strategie sessie!

Wil jij aan de slag met iemand uit Goes? Kijk op Goesbewegen!