Hoe blijf ik gemotiveerd? Hoe houd ik vol? Hoe kom ik afspraken na?

De Innovate podcast!

Hoe blijf ik gemotiveerd? Hoe houd ik vol? Hoe kom ik afspraken na?

Hoe blijf ik gemotiveerd? Hoe houd je jouw doelstellingen vol? Hoe houd je ondanks alles jouw afspraken vol? Dat beantwoorden we in deze blog.

Romeo de Kraker (eigenaar van Innovate Personal Training) zal jullie wekelijks meenemen in wat hij doet om fit te blijven tijdens quarantaine, hoe hij zichzelf ontwikkelt, en deze periode gebruikt als een kans om zichzelf te verbeteren! Deze reeks zal gaan over persoonlijke ontwikkeling, training en beweging(alledaags), voeding en recepten, slapen, meditatie en yoga, en ochtendroutines!

innovate-personal-training-romeo

Liever luisteren?

 

Hoe blijf ik gemotiveerd? Wat is motivatie?

Hoe blijf ik gemotiveerd? Motivatie is het volhouden van bepaald gedrag, motivatie is een reden (een motief) waarom je iets doet/blijft doen. Wat is het gevoel dat jij krijgt als je iets heel graag wilt hebben? Je bent dan gemotiveerd om datgene te krijgen wat je graag wilt. Krijg je tegenslagen te verduren en geef je op? Dan heb je geen motivatie meer om iets vol te houden. Kortom, je hebt geen reden meer om iets vol te blijven houden.

Per doelstelling kan het verschillen hoe veel motivatie jij hebt voor iets, dit kan er ook mee te maken hebben dat de noodzaak bijvoorbeeld wel/of niet urgent is om iets te behalen of te bereiken. Iemand die te horen krijgt dat hij/zij kanker heeft gekregen door roken, stopt vaker dan iemand die nergens last van heeft. Motivatie hangt dus ook erg samen met noodzaak.

Hoe blijf ik gemotiveerd? Waarom geef je toch steeds op?

Hoe belangrijk is het voor jou om te veranderen? En welke stappen moet je daar voor zetten? Dit zijn de eerste vragen die jij moet beantwoorden. Over het stellen van goede vragen hebben wij ook een blog geschreven; klik HIER. Heb jij het er voor over om de stappen te zetten die benodigd zijn voor jouw doel? Ook op de lange termijn? Dan is de kans groot dat jij op lange termijn ook nog gemotiveerd bent.

Weet je eigenlijk nu al dat je bijvoorbeeld niet elke dag gezond gaat eten en er op het einde ook niks meer om geeft? Dan heeft het ook geen zin om ergens mee te beginnen. Hoe vaker jij faalt, hoe minder wilskracht en daadkracht jij over houdt om ook daadwerkelijk opnieuw te beginnen.

Je geeft steeds op, omdat je te grote stappen wilt zetten.

Begin klein, haal grote resultaten

Hoe groot het doel ook is, niemand heeft de mount Everest beklommen door gelijk naar boven te sprinten. En wat doen wij als we 20 kilo willen afvallen? Juist! Dat moet in 5 weken gebeurt zijn. Hier komen we weer terug op welke acties zijn er realistisch nodig om jouw beoogde doelstelling te behalen? Wil je daar bijvoorbeeld 40 weken dag in dag uit voor op je voeding letten? Of is dat te veel gevraagd.

Begin dus met kleine stappen, eet 1 maaltijd gezond, wandel iedere dag een kwartier, of doe elke dag 5 sit ups. Als je hier mee begint, zul je merken dat dit makkelijker is om vol te houden.

Stel jezelf de vraag; hoe zou mijn leven er uit zien als ik iedere dag kleine stapjes, consistent blijf zetten? En hoe zou mijn leven er uit zien als ik dit niet doe?

Door elke dag kleine stapjes te zetten, vergroot jij je wilskracht, niet door in een keer ELKE dag op de loopband te gaan staan.

Emotionele betekenis is alles

Voel jij emotie bij het behalen van een nieuw doel? Of niet? Als je dit niet hebt, zal het ook niet snel slagen. Je moet je verbonden voelen. Wil je 20 kilo afvallen? Wat zou dat dan voor je doen als dit is gelukt? Hoe voel je je dan? Is dat belangrijker dan dat frietje om dit vol te houden? Hoe meer emotie jij koppelt aan het afvallen, hoe makkelijker het wordt. Hoe voel je je als je faalt? En is dat groter als het aankomen op je doel? Dan ben je goed bezig. Houd deze gevoelens vast.

Opdracht 1; schrijf op wat het met je doet als je afvalt (of iets anders wat je wilt behalen)

Hoe blijf ik gemotiveerd? Schrijf op hoe je voelt als je afvalt, wat kun je dan wel? Kun je bijvoorbeeld weer met je kleinkinderen spelen? Wat doet dit voor jouw mogelijkheden in het leven? Zowel mentaal als fysiek.

Dus;

Motivatie vasthouden is makkelijker door focussen op het einddoel. Stel jezelf de volgende vragen.

  • Hoe belangrijk is het voor jou om jouw doel te bereiken?
  • Wat voor voordelen heeft het voor jou om dat doel te bereiken?

Opdracht 2; Schrijf met grote letters op 1A4 hoe jij je voelt als je dit doel hebt behaald, en hang dit ergens op waar je elke dag langs komt.

Dus;

Als ik op ….. mijn doel bereikt heb dan voel ik mijzelf____________________________________

Succes!

Heb je een terugval?

Dan is het tijd voor wilskracht versterkende oefeningen, hier gaat onze volgende blog over!

Nu al starten met krachtiger worden zowel mentaal als geestelijk?

Gratis strategie sessie!

Wil jij aan de slag met iemand uit Goes? Kijk op Goesbewegen!