Doelen behalen? 5 veel voorkomende fouten die gemaakt worden!

Doelen behalen

Doelen behalen? 5  veel voorkomende fouten die gemaakt worden!

Na jaren ervaring te hebben met doelen stellen en doelen behalen, leek het Romeo leuk om de meest voorkomende fouten eens op te sommen die hierbij komen kijken. Na jaren mensen gecoacht te hebben, ziet hij deze zaken vaak voorbij komen.

Herken jij jezelf hier in?

1. Geen doel stellen of te veel willen.

Als je ergens aan begint, is het wel fijn om te weten waar je naartoe wilt, waar je nu staat, en wat je er voor moet doen om ergens te komen.

Toch gebeurt het vaak dat mensen zeggen tegen zichzelf; het maakt mij niet uit, als ik maar ergens uitkom. Het komt een beetje overeen met het niet instellen van je auto navigatie en zeggen; rijd maar ergens naartoe, dat doe je toch ook niet? Hoe je dit wel goed doet? Je moet eerst weten waar je staat. Doe dus een test. Maak iets meetbaar. Wil je graag afvallen? Weet hoe veel je weegt. Wil je Spaans leren; wat wil je dan functioneel kunnen met de taal? Zo weet je wat je moet meten.

De volgende stap? Weten waar je naartoe wilt, dus; hoe veel wil je afvallen? Wat wil je kunnen als je afgevallen bent? Wat zou je echt willen? En waarom wil je dit? Maakt dit genoeg noodzaak? Stel jezelf goede vragen. Hoe je goede vragen stelt lees je hier.

De laatste stap is om te weten wat je moet doen om op jouw doel aan te komen. Hoe vaak moet je sporten? Is dat realistisch voor jou? Hoe veel calorieën moet je eten? Hoe lang moet je aan dit doel werken wil je dit behalen? En heb je dit er voor over? Je merkt dat ik veel vragen stel. Dit doe ik in de coaching ook. Dit zorgt er voor dat je na gaat denken, zodat het traject veel meer waarde en zin heeft, omdat je zo echt bepaalt wat je wilt en waarom.

Pin jezelf niet te veel vast op het resultaat, maar op het proces, het resultaat komt dan vanzelf, en misschien ben je wel veel meer tevreden met een ander resultaat als je bezig bent. Je zet dus een route uit, maar misschien kom je wel langs allemaal leuke plekjes 😉 Enjoy the ride!

2. Te weinig slapen.

Hoe veel uur slaap jij structureel in de week? En zijn dat 8 uren per nacht? Als jij te weinig slaapt, eet je meer calorieën, sport je minder en heb je meer stress. Ook val je minder snel af. Kortweg ben je gewoon minder gefocust, en dit wil je niet.

Maak slaap jouw eerste prioriteit, lees hier 12 tips om het maximale uit jouw slaap te halen.

3. Zonder plan aan de slag gaan (te weinig of te veel doen) en dus geblesseerd raken.

Zomaar ergens onderweg naartoe zijn, zonder een plan of een routekaart, brengt je misschien wel waar je wilt, of niet 😉 Zorg er dus voor dat jij een routekaart maakt; wat moet je doet om jouw doel te behalen? Doe dit eventueel met iemand die er verstand van heeft. Er moet een bepaalde structuur in zitten, zodat jij went aan het nieuwe ritme, en het beter vol te houden is.

Dit voorkomt dat je te veel gaat doen (blessures) of te weinig doet en jij jouw doelen niet behaalt. Als je bijvoorbeeld niet weet hoe veel calorieën jij moet eten, en je houdt het niet bij, is het bijna zeker dat je of te weinig eet of te veel.

4. Niet consistent zijn.

Door de vorige tip niet uit te voeren, ben je niet consistent. Daarmee bedoel ik dat je niet het werk doet wat benodigd is om jouw doelen te behalen. Als jij de ene week 1 keer traint, en dan 2 weken niet, wijk je af van je plan. Ga je dan jouw doelen halen denk je?

Zorg dus voor structuur. Plan trainingen in met een personal trainer. Zodat je je aan je plan houdt.

5. Het gestelde doel niet echt willen, of denken dat je het wilt.

Veel mensen komen met een bepaald doel in onze studio. Als ik dan vertel wat daar voor benodigd is, gaan ze ineens twijfelen. Wil je dit doel echt behalen? Wat wil je daar voor doen? Voor wie doe je het? Voor jezelf? Of voor een ander? Kun je dit je hele leven volhouden?

Stel jezelf goede vragen, zodat je weet wat er bij je past, en of jij dit zelf wel echt wilt.

Toch niet zelf aan de slag?

Gratis strategie sessie!