6 toepasbare tips om als ondernemer MEESTERLIJK PRODUCTIEF te worden!

Productief zijn

6 concrete makkelijk toepasbare tips om als ondernemer MEESTERLIJK PRODUCTIEF te worden!

Wil jij meer gedaan krijgen op jouw dag, wil je als ondernemer productief worden? Wil je productief of productiever worden? In deze blog geven wij jou tips om meer uit je dag te halen!

Liever beeld of geluid?

1. Slaapritme, wanneer presteer jij het best?

Hoe laat ga jij naar bed? En hoe laat sta je dan op? Wat doe je als eerste op de dag? Heb je een vaste ochtend routine? Allemaal erg belangrijke vragen.

Allereerst is het super belangrijk om een vast slaap en waak ritme te hebben. Waarom? Omdat je dan in kunt gaan delen wanneer jij jouw belangrijkste taken van de dag gaat doen. Waarom dit is, lees je later in de blog.

Wil je beter slapen? Lees hier 12 tips om het maximale uit jouw slaap te halen.

Heb jij een ochtend routine? Deze zorgt er voor dat jij jouw dag altijd hetzelfde begint, en dat je planmatig aan de slag gaat. Zo kun je ook gelijk doelen voor de dag en je week zetten. Meer lezen? Kijk hier voor mijn ochtendroutine.

Bepaal wanneer je naar bed gaat, zodat je 8 uur kunt slapen. Maar nog belangrijker, bepaal wanneer jij het fijn vindt hoe laat je iedere dag op wilt staan, en wat bij jouw werk past. Je moet het op de lange duur volhouden. Niemand bepaalt dat je om 05:00 op moet staan als dit niet bij je past. Stop met dingen te doen die je altijd al zo doet omdat je ze zo doet! Kijk kritisch! Wanneer ben jij het meest productief?

2. Wilskracht, wat doe je als eerste?

Na jouw ochtendroutine, ga je aan je 2 belangrijkste taken van de dag werken. Deze doe je als eerste, omdat je dan nog de meeste energie hebt. Als jij een hele dag vervelende mailtjes hebt beantwoord, in file’s hebt gestaan of een tegenslag hebt gehad, ga je geen creatief en belangrijk werk kunnen doen. Door eerste jouw belangrijkste taken te doen, kom je in een flow.

Door taken die er niet toe doen, kleine dingetjes, dingen die je uit kunt besteden of dingen die je niet verder brengen, put je je wilskracht uit. Dus doe deze dingen later op de dag!

Eat the frog first, dus doe eerste jouw belangrijkste taken van de dag. Of taken die de meeste moeite kosten. Kies alleen taken die jou echt verder brengen! Voor mij is dat deze blog schrijven en verwerken in een podcast.

Lees hier meer over wilskracht.

3. Focus op 1 ding tegelijk, zet alles uit, kom in flow, zet een tijdslimiet, werk op andere plekken, zet een headphone met noise cancelling op!

Zorg er voor dat je op 1 taak tegelijk focust. Als ik een blog schrijf, zet ik al mijn meldingen uit, en kan ik niet gebeld worden. Zo voorkom ik dat ik afgeleid raak. Hierdoor kom ik in flow omdat ik op 1 ding kan focussen. Wanneer haalde jij vroeger resultaat? Als je een verslag morgen ochtend in moest leveren? En maakte je toen mooi werk? Zorg dus dat je een tijdslimiet opstelt, zodat je druk voelt. Hierdoor krijg je meer gedaan.

Als je dan ook nog eens op een andere plek werkt (een restaurant bijv) is de kans groot dat je nog meer in flow komt. Omdat je op niks hoeft te letten wat er om je heen gebeurt, want het is niet van jou of niet op jou van toepassing. Als je dan ook nog eens een headphone met noise cancelling opzet en de app meditation moments gebruikt, kan er niks meer misgaan.

4. Prioriteiten, wat doet er echt toe?

Welke taken brengen je echt verder? Met alle respect, maar een plaatje veranderen op je website is natuurlijk onzin. Welke taken maken de boot sneller? Focus daar op.

5. Overzicht, wat doe jij eigenlijk op een dag?

Maak een overzicht wat je een hele dag doet, per uur. Wat valt je op? Wat kun je schrappen? Waar kun je meer tijd aan besteden? Wat wil je uitbesteden? Waar krijg je geen energie van? Maak hier een overzicht van, en focus je op de taken waar je energie van krijgt en die je verder brengen.

6. Social media en andere afleidingen, produceren vs consumeren

Uit jouw bovenstaande schema, komt, als je eerlijk bent, ook vaak social media terug. En dan vooral consumeren. Dat is prima, maar besef je dat wij gemiddeld 4 uur per dag op social media zitten.

Wat zou je kunnen doen met die 4 uur? Wat zou het verschil kunnen maken? Heb je dan nog steeds het excuus van weinig tijd? Wees eerlijk tegen en met jezelf, en ga aan de slag!

Toch niet zelf aan de slag?

Gratis strategie sessie!