Sporten met spierpijn: doen of juist niet?

Oefeningen voor je rug

Sporten met spierpijn, is dat verstandig? Mijn naam is Romeo de Kraker uit Goes en ik ben personal trainer. Met mijn team help ik mensen hun doelen te behalen met een trainings- en leefstijlplan op maat. Ook met de juiste begeleiding is spierpijn soms echter onvermijdelijk. Maar is dat nu eigenlijk wel zo erg, en kun je gewoon sporten als je spierpijn hebt?

Wat is spierpijn?

Heb je een heftige sportsessie achter de rug, een inspannende verhuizing of heb je in een verkeerde houding geslapen? Dan bestaat de kans dat je last krijgt van spierpijn. Bij fysieke inspanning ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Deze scheurtjes moeten herstellen, waarbij er een kleine ontstekingsreactie optreedt in de spier. De pijn die je daarbij ervaart is spierpijn. Je kunt de neiging hebben om helemaal niet meer te gaan bewegen of sporten als je last hebt van spierpijn, maar is dat wel verstandig?

Wanneer niet trainen met spierpijn?

In bepaalde gevallen kun je beter niet trainen met spierpijn. Allereerst is het goed om minimaal 24 uur (bij lichte trainingen) tot 48 uur (bij zwaardere krachttraining) rust te nemen na een sportsessie. Heb je na die tijd last van spierpijn? Dan kun je beter niet gaan sporten als de pijn zo erg is dat het je niet goed lukt de juiste vorm te behouden. Je wilt blessures natuurlijk voorkomen!

Sporten met spierpijn, wanneer kan dat wél?

Heb je last van spierpijn, dan kun je meestal toch prima gaan trainen. Spierpijn blijkt namelijk niet van invloed te zijn op bijvoorbeeld je herstel of kracht. Als de spierpijn je niet heel erg belemmert in je bewegingen, kun je dus gewoon gaan sporten ermee. Wel zal de training in dat geval wellicht wat zwaarder zijn voor je en zul je misschien niet alle bewegingen perfect kunnen uitvoeren. Door voor een goede warming up te zorgen maak je je spieren echter al wat soepeler, waardoor het sporten beter zal gaan.

Tips tegen spierpijn

Spierpijn voorkomen is niet altijd haalbaar. Als je toch teveel spierpijn hebt om goed te kunnen sporten, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg water drinkt, zodat je sneller herstelt.

Bij spierpijn kan het verleidelijk zijn om lekker op de bank te ploffen en je lichaam zo min mogelijk te belasten. Erg verstandig is dit echter niet. Het is namelijk belangrijk dat je voor genoeg beweging zorgt, ook op een rustdag. Hierdoor wordt het herstelproces van je spieren zelfs versneld! Op rustdagen zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om eens een lekker stuk te gaan fietsen of wandelen, een ontspannende yogasessie te gaan doen of rustig te gaan zwemmen.

Kun jij wel wat begeleiding bij het sporten gebruiken, of wil je sneller je doelen behalen op het gebied van trainen, voeding en/of gedrag? Plan een gratis intakegesprek in en ontdek wat Innovate Personal Training voor jou kan betekenen!