Spierpijn voorkomen met deze tips

Spierpijn voorkomen

Spierpijn voorkomen met deze tips

Spierpijn voorkomen, hoe doe je dat? Mijn naam is Romeo de Kraker. Als personal trainer in Goes begeleid ik je samen met mijn team graag bij het bereiken van je doelen, zowel op het gebied van training en voeding als op gedrag. Zie je dit wel zitten? Schroom niet om contact met me op te nemen!

Helaas brengt een stevige workout, ook wanneer je begeleid wordt door een personal trainer, soms spierpijn met zich mee. Alhoewel dit niet schadelijk is, kan dit wel erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je spierpijn kunt voorkomen.

Hoe ontstaat spierpijn?

Spierpijn kun je krijgen na het sporten, maar ook bijvoorbeeld door een verkeerde houding, door griep of verkoudheid of door stress. Ook zijn er bepaalde ziekten, zoals reuma, waarbij je last kunt krijgen van je spieren.

Spierpijn na het sporten is niet schadelijk. Integendeel zelfs; door de scheurtjes in je spieren die ontstaan tijdens het trainen worden je spieren sterker. Toch is het niet altijd een pretje om spierpijn te hebben. Wil je spierpijn voorkomen, dan zijn er een aantal manieren waarop je dit kunt doen.

Spierpijn voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen; zo ook als het aankomt op spierpijn. Maar hoe kun je spierpijn voorkomen?

Tip 1: Hydrateer!

Als je voldoende drinkt is het lichaam beter in staat om afvalstoffen, waaronder melkzuur, af te voeren. Daardoor zul je minder last hebben van spierpijn en eventuele kramp. Belangrijk is om niet alleen na, maar ook tijdens de training genoeg water te drinken.

Tip 2: Beweeg voor én na het trainen

Een goede warming up zorgt ervoor dat je minder last zult hebben van spierpijn. Ook na het trainen is het belangrijk dat je rustig blijft bewegen. Ga op rustdagen bijvoorbeeld fietsen of wandelen. Hierdoor pompt je hart het bloed sneller door je lichaam, waardoor er meer afvalstoffen afgevoerd zullen worden en de kans op spierpijn afneemt.

Tip 3: Zorg voor voldoende slaap

Dat slecht slapen niet goed voor je is wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat slaap erg belangrijk is voor je spieren om te herstellen? Vooral als je vaak en zwaar traint, doe je er goed aan om een uurtje eerder naar bed te gaan.

Tip 4: Eet genoeg eiwitten

Eiwitten bevorderen niet alleen de opbouw van spiermassa, maar zorgen er ook voor dat je spieren sneller herstellen. Probeer gedurende de dag dus voldoende eiwitrijke voeding binnen te krijgen, eventueel in combinatie met een supplement. Ook koolhydraten zijn van belang; deze zorgen ervoor dat je lichaam de eiwitten beter verwerkt doordat ze dienen als brandstof.

Tip 5: Loop niet te hard van stapel

Af en toe spierpijn is niet erg, maar als er geen dag voorbij gaat zonder dat je last hebt van spierpijn, kan het zo zijn dat je teveel hooi op je vork neemt. In dat geval kan het goed zijn om een stapje terug te doen, zodat je lichaam beter kan herstellen.

Wil je liever onder begeleiding trainen om er zo zeker van te zijn dat je op de juiste manier traint? Boek een gratis proefsessie!