Kom jij écht dichterbij jouw doelen?

Zaag aanscherpen

Kom jij écht dichterbij jouw doelen?

Denk jij dat hard werken altijd de oplossing is om dichterbij jouw doelen te komen? Zonder doel keihard werken? Weet jij nog waar je mee bezig bent dagelijks, en voor wat voor resultaat dat zorgt? In deze blog willen we je laten zien dat je niet altijd hard hoeft te werken, maar dat je slim kunt werken, door bewust om te gaan met waar je mee bezig bent, en waar je naartoe wilt!

Hard werken vs slim werken

Hard werken is niet altijd de oplossing als jij dichterbij jouw doelen wil komen, zeker niet als je te veel doet, waardoor jouw resultaat achter blijft. Denk bijvoorbeeld aan afvallen; zo vaak sporten (elke dag), dat je te veel stresshormonen opbouwt, je geblesseerd raakt en je minder resultaat haalt dan dat je bijvoorbeeld maar 3 keer met plezier traint.

Door alleen maar hard te werken, zonder te evalueren en even stil te staan, doe je vaak te veel, en zie je niet meer waar je nou eigenlijk naartoe wou. 

Blijven zagen of aanscherpen

Er was eens een man, die een andere man tegenkwam in het bos welke een boom aan het omzagen was. De man die niet aan het zagen was zei tegen de man met de zaag; je bent erg hard aan het werk, maar zo te zien schiet je niet veel op, denk je niet dat het slim is om even te rusten en de zaag aan te scherpen? Waarop de man met de zaag antwoord dat hij daar geen tijd voor heeft! Welke manier is slimmer denk je?

Dit is wat er dagelijks gebeurt, we gaan maar door, maar nemen niet even de tijd om de zaag aan te scherpen en te kijken waar we nou eigenlijk mee bezig zijn. Ben je druk bezig met afvallen, gezond eten en sporten? Maar schiet het niet op? Hoog tijd om te evalueren en te kijken of de manier die jij hanteert wel slim en effectief genoeg is.

Welke richting wil je op? Maak dingen meetbaar!

Wat wil je bereiken? En wat moet je dan behalen in cijfers? Maak het meetbaar! Hoe veel kilo wil je afvallen? Hoe veel calorieën moet je dan eten per dag? Hoe veel klanten wil je binnen halen in een maand? En lukt dit ook? Zo niet, pas je methode aan. Door alleen maar door te gaan en hard te werken behaal je minder resultaat. Wat is de meest effectieve manier? Blijf jezelf vragen stellen. Stop dus met dingen te doen om maar dingen te doen, maar kies 2 dingen per dag uit die jou écht verder helpen.

Het kost super veel wilskracht om hele dagen gezond te eten, als jij de basis hanteert; onder jouw calorie doel eten, kun je ook een keer ongezond eten om de zaag aan te scherpen. Focus dus op de basis, in plaats van alleen maar hard te werken.

Waarom doe je iets? En hoe kun je dat zo optimaal mogelijk doen?

Stel jezelf deze vragen bij alles wat je doet, zo kun je goed evalueren of je op koers zit, en of je doet om te doen, of omdat je er verder mee komt. Hoe kun je dingen optimaliseren? Hoe kun je het jezelf makkelijker maken? Als je alle dingen die je doet om te doen wegstreept, wat zijn dan de 2 belangrijkste taken per dag? focus daar op.

En hoe moet dan je week eruit zien? Wat moet je resultaat na een week zijn? Zo weet je direct waar je je tijd aan moet spenderen. Hoe kun je zo optimaal mogelijk aan deze dingen werken? Hoe ziet dat eruit? Is bijvoorbeeld je telefoon en tv uit beeld? Heb je een glas water naast je staan en een lekker muziekje op? Kun je niet gestoord worden? Bedenk dit voor jezelf.

Begin met week reviews om dichterbij jouw doelen te komen

Dit is misschien nog wel de beste tip uit deze blog. Doe week reviews. Zorg er voor dat je op een vaste dag in de week terugkijkt op de week, ik doe dit op zondag. Ik stel mijzelf goede vragen. Ben ik productief geweest? Heb ik gefocust op de belangrijke taken? Wat ging goed? Wat kon beter? Welke taken helpen mij écht verder? Wat heb ik geleerd afgelopen week?

Stel ook jaardoelen, welke je kunt vertalen in kwartaaldoelen en maanddoelen, deze vloeien weer voort in weekdoelen. Bijvoorbeeld;

Jaardoel: 20 kilo afvallen
Kwartaaldoel: 3 keer per week sporten met een personal trainer, focus op mijn voeding (niet te veel calorieën en zo veel mogelijk gezond eten)
Maand doel: Elke dag 10K stappen. 3 keer per week sporten met PT, focus op 2000 kcal maximaal, vezels, elke maaltijd groente.
Week doel: 3 keer sporten, 2000 calorieën maximaal en elke dag een half uur wandelen.

Zo zie je dus, als je het doel kleiner maakt, je kleine stapjes maakt die behapbaar zijn, een jaardoel kan nog veel te ver liggen, en dus geen urgentie oproepen. Voor een blog over doelen stellen, kijk hier.

Koop een notitieblokje zodat je dit allemaal kunt noteren.

Toch niet zelf aan de slag?

Gratis strategie sessie!