Hoe overleef ik de feestdagen?

Hoe overleef ik de feestdagen?

Hoe overleef ik de feestdagen? December is vaak een gezellige maand. Er is genoeg te doen, van het vieren van het Sinterklaasfeest tot gezellige familiediners met kerst en last but not least: oudejaarsavond. Bij al deze gezelligheid hoort natuurlijk ook veel (en vaak ongezond) eten, een ander ritme en een hoop drukte. Veel mensen ervaren december dan ook niet alleen als een gezellige, maar ook als een stressvolle maand. Hoe zorg je ervoor dat je de feestdagen goed doorkomt? We geven je een aantal tips!

Maak een plan

Het hebben van een plan kan veel rust geven. Op die manier behoud je namelijk het overzicht. Staan er veel familiebezoekjes, bijeenkomsten en afspraakjes met vrienden op de planning? Zet dan alles duidelijk in je agenda, zodat je precies weet wat je wanneer gaat doen. Bereid jezelf ook voor als het aankomt op de organisatie van zulke bijeenkomsten (indien je deze zelf organiseert). Schrijf op wat en wie je allemaal nodig hebt en bedenk ruim van tevoren al wat je eventueel gaat koken en wat er verder allemaal geregeld moet worden.

Blijf in beweging

Ook (of juist) tijdens deze feestmaand is het belangrijk dat je in beweging blijft. Dit zorgt voor een ontspannen gevoel en dat kun je nu natuurlijk goed gebruiken! Daarnaast maak je door te bewegen allerlei geluksstofjes aan, zoals serotonine. Deze stofjes verminderen stress. Je kunt natuurlijk naar de sportschool of trainen met persoonlijke begeleiding, maar het is ook al goed om een lange wandeling te maken of eens vaker de fiets te pakken in plaats van de auto.

Voorkom overeten

In december staat naast gezelligheid, ook lekker eten centraal. Er wordt vaak veel gegeten, soms zelfs tot buikpijn aan toe. Ben je bang dat je deze maand te veel gaat eten rondom de feestdagen? Probeer jezelf er dan van tevoren op in te stellen dat je bewust gaat eten. Je kunt daarbij heus genieten van al het lekkers dat je voorgeschoteld wordt, maar dan bewust!

Neem bijvoorbeeld alleen dingen die je écht lekker vindt. Ook is het goed om langzaam te eten. Op die manier geniet je meer van je eten en bovendien raak je zo sneller verzadigd, waardoor je als het goed is minder eet. Heb je toch te veel gegeten? Kan gebeuren! Probeer in dat geval te relativeren: het is maar één keer per jaar kerst en de volgende dag kun je je normale eetpatroon gewoon weer oppakken.

Hoe overleef ik de feestdagen? Nou, door in ieder geval genoeg te ontspannen!

Tussen alle gezelligheid en etentjes door is het belangrijk dat je voor voldoende ontspanning zorgt. Plan eens een extra avondje voor jezelf in, zodat je even kunt opladen. Dat kun je op allerlei manieren doen. Pak er bijvoorbeeld een goed boek bij en zet een rustgevend muziekje aan op de achtergrond. Ook een voetenbadje doet vaak wonderen. Het kan ook zo zijn dat jij vooral ontspant door iets creatiefs te doen; kies vooral iets uit waar jij je goed bij voelt.

Kortom: wees voorbereid, zorg voor voldoende beweging én ontspanning en vergeet uiteraard niet te genieten van alle gezelligheid, dan kom je de feestdagen wel door!