Hoe maak je van sporten een gewoonte?

Trainingsschema's voor spieropbouw

Hoe maak je van sporten een gewoonte?

Veel mensen nemen zich voor om regelmatig te sporten. Het gaat dan een tijdje goed, maar op een gegeven moment merken ze dat de motivatie afneemt, of dat het lastig wordt om er tijd voor vrij te maken. Wil je serieus met je fitnessdoelen aan de slag, dan is het van belang dat sporten een vast onderdeel wordt van je wekelijkse planning. Maar hoe pak je dat aan?

Stel realistische doelen

Allereerst is het verstandig om één of meerdere realistische doelen te stellen voor jezelf. Zorg ervoor dat deze doelen zo concreet mogelijk zijn. Wil je graag afvallen, dan is dat natuurlijk een doel op zich, maar tegelijkertijd is dit lastig meetbaar. Schrijf in plaats daarvan op hoeveel kilo je graag kwijt zou willen en ook wat je allemaal moet doen om dat te bereiken. Loop je regelmatig hard maar zou je langere afstanden willen kunnen afleggen? Creëer dan voor jezelf een doel waar je naartoe kunt werken. Over drie maanden 10 km af kunnen leggen? Daar gaan we gewoon voor!

Doe het samen

Het hebben van een sportmaatje kan erg motiverend zijn. Door iedere dag een (vaste) dag met hem of haar af te spreken, zorg je ervoor dat sporten in je wekelijkse routine komt. Heb je een keer geen zin, dan is de kans groter dat je toch gaat, omdat je sportmaatje wél gemotiveerd is. Daarnaast kun je elkaar uiteraard ook motiveren tijdens het sporten en wordt zo’n sportsessie opeens een stuk gezelliger.

Maak een schema voor jezelf

Om van sporten een gewoonte te maken is het goed om gestructureerd te werk te gaan. Kies allereerst een aantal vaste dagen uit waarop je wilt gaan trainen. In het begin kan het wat lastig zijn om je hier ook daadwerkelijk aan te houden, maar na een tijdje zul je zien dat je er niet eens meer over na hoeft te denken. Door op vaste momenten te gaan sporten zorg je ervoor dat je alle andere afspraken om het sportmoment heen kunt plannen, zodat er altijd tijd overblijft voor je trainingssessie.

Houd je progressie bij

Als je niet weet wat je aan het doen bent, is het vaak lastiger om je aan je planning te houden. Je haakt dan misschien al gauw af, doordat je geen zin hebt om te gaan. Het is dus goed om je progressie bij te houden, zodat je iedere keer opnieuw gemotiveerd raakt om te blijven sporten. Je sportprogressiebijhouden kun je bijvoorbeeld doen met behulp van speciale apps. Je vult per oefening in hoeveel gewicht je hebt gebruikt en hoeveel herhalingen je hebt gedaan. Loop je hard? Dan kun je met behulp van een hardloopapp bijhouden welke afstand je hebt afgelegd en hoe lang je daarover hebt gedaan.

Conclusie: zo maak je van sporten een gewoonte

Om ervoor te zorgen dat je sporten dit keer écht volhoudt, is het vooral van belang dat je structureel aan de slag gaat. Het is belangrijk dat sporten zo snel mogelijk onderdeel wordt van jouw wekelijkse planning. Stel doelen voor jezelf en houd je progressie bij, zodat je gemotiveerd blijft. Consistentie is key; voor je het weet is je sportroutine een gewoonte geworden waar je niet eens meer over hoeft na te denken!