Hoe maak je sporten leuker?

Metabolisme verhogen

Hoe maak je sporten leuker?

Sommige mensen doen niets liever dan sporten. Het kost hen dan ook vaak weinig moeite om zichzelf te motiveren. Dit is natuurlijk lang niet bij iedereen het geval. Veel sporters sporten niet per se omdat ze het leuk vinden, maar omdat ze een bepaald doel voor ogen hebben of omdat ze weten dat het goed voor ze is. Behoor jij tot die laatste groep mensen? Dan kun je vast wat tips gebruiken waarmee je sporten leuker maakt. Zo kost het jou voortaan minder moeite om jezelf op te pakken én haal je vanaf nu meer voldoening uit je training!

Probeer verschillende sporten uit

Ben jij niet zo van de sportschool maar wil je toch graag sporten? Geen probleem! Gelukkig zijn er ontzettend veel verschillende sporten die je kunt kiezen. Heb je een bepaald doel voor jezelf, zoals afvallen? Dan kan het helpen om je in eerste instantie niet te richten op het gevoel dat je ‘moet’ sporten om dat doel te bereiken, maar eerder op het feit dat sporten ook gewoon ontzettend leuk kan zijn, mits je natuurlijk een sport kiest die jou aanspreekt. Op die manier sport je voortaan vooral omdat je het leuk vindt om te doen en kost het je minder moeite om jouw doelen te bereiken.

Maak er een spel van

Hoe maak je sporten leuker? Je kunt dit ook doen door er een spel van te maken (ook wel: gamification). Gamification is een goede manier om je motivatie en betrokkenheid te verbeteren. Je kunt dit op verschillende manieren doen.

Download een app

Er bestaan allerlei bewegingsapps, zoals Strava of Samsung Health, waarbij competitie (met jezelf en/of anderen) centraal staat. Met dit soort apps wordt er ingespeeld op het beloningssysteem in onze hersenen. Zodra we een beloning krijgen (in zo’n app ontvang je vaak iets als een medaille of experience points bij het behalen van een prestatie) maken onze hersenen dopamine aan, waardoor we geneigd zijn het betreffende gedrag vaker te vertonen.

Sport samen

Een andere manier om van sporten een spel te maken is door samen met een vriend of vriendin te gaan sporten en er een competitie van te maken. Wie kan bijvoorbeeld het vaakst opdrukken? Dit zorgt er niet alleen voor dat je makkelijker je grenzen verlegt; sporten wordt zo ook nog eens een stuk gezelliger!

Update je playlist

Een sportsessie is natuurlijk niet compleet zonder een goede playlist. De invloed van muziek tijdens het sporten is aanzienlijk! Een opzwepend nummer zorgt ervoor dat je nét even wat gemotiveerder raakt om tot het uiterste te gaan. Wat voor muziek dat dan moet zijn, dat is natuurlijk voor iedereen verschillend. Maar één ding is zeker: een geüpdatete playlist geeft je nieuwe, frisse energie waarmee je er weer even tegenaan kunt!

Hoe maak je sporten leuker: kies een goede outfit!

Een leuke sportoutfit kan voor een flinke dosis motivatie zorgen. Zie je er goed uit en voel je je comfortabel in wat je draagt, dan werkt dat erg motiverend. Je hoeft niet per se een hele nieuwe outfit aan te schaffen, ook één nieuw item, zoals een mooie nieuwe sportbroek of top, kan al wonderen doen!