Begin de dag gezond: waarom je beter geen koffie drinkt bij het opstaan

Koffie slecht bij het opstaan?

Begin de dag gezond: waarom je beter geen koffie drinkt bij het opstaan

Veel mensen beginnen hun dag met een kop koffie, in de veronderstelling dat het hen zal helpen wakker te worden en hun energiepeil op te krikken. Maar het drinken van koffie zo vroeg in de ochtend kan eigenlijk averechts werken.

Ten eerste kan het drinken van koffie bij het opstaan de natuurlijke aanmaak van cortisol, het “stresshormoon” in ons lichaam, onderdrukken. Cortisol wordt ’s ochtends vroeg aangemaakt om ons wakker te maken en ons energie te geven voor de dag. Als we koffie drinken, geven we ons lichaam een kunstmatige boost in plaats van het de kans te geven om op eigen kracht wakker te worden.

Ten tweede kan het drinken van koffie bij het opstaan leiden tot een koffiecrash later op de dag. Koffie kan onze bloedsuikerspiegel doen stijgen en daarna snel laten dalen, wat leidt tot vermoeidheid en een dip in energie.

Een gezondere manier om de dag te beginnen is door een glas water te drinken, wat helpt om je lichaam te hydrateren en je metabolisme op gang te brengen. Een ontbijt met veel eiwitten, zoals eieren of yoghurt, kan ook helpen om je energiepeil op peil te houden.

Probeer ook om regelmatig te bewegen, zelfs als het maar een korte wandeling is. Beweging helpt om je bloedcirculatie te verbeteren, wat kan helpen om je energiepeil op te krikken.

In plaats van koffie te drinken bij het opstaan, probeer het later op de ochtend of tijdens de lunch te drinken als je merkt dat je een dipje krijgt. Dit kan helpen om je energiepeil op peil te houden zonder de nadelige effecten van het drinken van koffie bij het opstaan.