Voordelen van stoppen met alcohol

Dat alcohol niet goed voor je is, is natuurlijk bekend. Niet iedereen is er echter van op de hoogte hoeveel voordelen stoppen met alcohol daadwerkelijk met zich mee kan brengen. Wanneer je geen alcohol meer drinkt, betekent dat namelijk niet alleen dat je voortaan zonder kater door het leven gaat. Er zijn nog veel meer goede redenen te bedenken om te stoppen met drinken of in ieder geval te minderen! Hieronder hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Een betere weerstand

Zeker in deze tijd (maar anders natuurlijk ook) is het belangrijk om een goede weerstand te hebben. Alcohol heeft nogal een negatieve invloed op je immuunsysteem. Het verlaagt je weerstand, waardoor je gevoeliger wordt voor virussen en bacteriën. Het is dan ook niet zo gek dat je door minder (of geen) alcohol te drinken minder snel ziek wordt.

Een mooiere huid

Wil je een mooiere huid? Dan kan het goed zijn om alcoholische drankjes voortaan vaker te laten staan. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je huid uitdroogt en dat deze er vervolgens dan ook ouder uit gaat zien. Als je stopt met drinken zul je zien dat je huid al snel verbetert en dat er minder onzuiverheden te zien zijn. Stoppen met alcohol kan ook gunstig zijn voor huidaandoeningen zoals eczeem en roos.

Sneller afvallen

Drink je af en toe een glaasje alcohol, dan is dat natuurlijk geen ramp. Maar ben je een regelmatige drinker en wil je graag afvallen, dan kan dat best lastig zijn. Er zitten namelijk nogal wat calorieën in alcoholische drankjes; sommige drankjes bevatten er zelfs wel 500! Als je je dus afvraagt waarom je maar niet afvalt en je tegelijkertijd wel regelmatig een lekkere alcoholische versnapering naar binnen werkt, kan het goed zijn om die glazen alcohol eens in te ruilen voor water.

Je slaapt beter

Je kent het vast wel: na een avondje gezellig drinken met vrienden is er niets fijner dan het vooruitzicht lekker in je warme bedje te kunnen kruipen. Toch is het helaas zo dat je door de alcohol niet zo goed zal kunnen slapen. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je minder diep slaapt en daardoor wellicht ook eerder wakker wordt. Door te stoppen met alcohol zul je overdag dus waarschijnlijk meer energie hebben.

Stoppen met alcohol: sterkere spieren!

Om spieren te laten groeien, dient het proces van eiwitsynthese plaats te vinden. Door krachttraining te doen ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren die het lichaam repareert door middel van eiwitsynthese. Wanneer je echter alcohol drinkt, wordt dit proces geremd. Dit zorgt voor een verminderde mate van spieropbouw. Nog een reden dus, om vaker voor een non-alcoholisch drankje te kiezen!

Toch is het niet zo dat je per se volledig hoeft te stoppen met alcohol als je spieren op wilt bouwen. Als je eens in de maand een drankje drinkt zal dit de spiergroei niet heel erg belemmeren. En wil je toch regelmatig blijven drinken? Zorg er dan in ieder geval voor dat je goed gehydrateerd blijft, door voldoende water te drinken.