Manieren om sneller in slaap te vallen

Meer energie krijgen

Wil jij graag sneller in slaap vallen? Veel mensen hebben last van slapeloosheid. Ze liggen maar te woelen ‘s avonds en het lukt ze niet om goed te ontspannen. En dat terwijl een goede nachtrust natuurlijk ontzettend belangrijk is! Slaap je niet goed, dan zul je daar de volgende dag waarschijnlijk last van gaan ondervinden. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om sneller in slaap te vallen. Hieronder vind je er een aantal.

Ontspan overdag

Om ‘s avonds in bed goed te kunnen ontspannen, is het van belang dat je overdag ook voor genoeg ontspanning hebt gezorgd. Als je overdag continu alert bent en tussendoor geen pauze neemt, zullen je hersenen ‘s avonds overactief zijn. Het kan dan veel moeite kosten om deze weer tot rust te krijgen! Zorg er dus voor dat je tussen het werk door af en toe even iets anders gaat doen. Maak bijvoorbeeld een korte wandeling, plan een yogasessie in na werk of focus je een aantal minuten op je ademhaling.

Zorg voor voldoende beweging

Naast ontspanning, is het ook van belang dat je overdag voldoende beweegt. Zo val je niet alleen sneller in slaap, maar slaap je over het algemeen ook nog eens dieper. Je hoeft hiervoor niet per se uren in de sportschool te gaan staan; ook minder intensieve vormen van beweging zorgen voor een betere nachtrust. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen.

Ontspan voor het slapen gaan

Lukt het maar niet om in slaap te komen, bijvoorbeeld omdat je de hele tijd aan het piekeren bent? Met deze tips tegen piekeren krijg je meer rust in je hoofd! Om ‘s avonds ontspannen in bed te kunnen liggen is het goed om voor het slapen een tijdje goed tot rust te komen. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt doen.

1.   Neem een warme douche

Een warme douche is een perfecte manier om tot rust te komen. Dit werkt echter het beste wanneer je niet direct voor het slapen een douche neemt, maar zo’n anderhalf uur van tevoren. Zo geef je je lichaam namelijk de kans om af te koelen. Tijdens het afkoelproces wordt melatonine aangemaakt, waardoor je slaperig wordt.

2.   Vermijd beeldschermen

Door het blauwe licht van onze smartphones, tablets en andere apparaten met beeldscherm wordt de productie van melatonine in ons lichaam onderdrukt. Dit maakt het moeilijker om in slaap te vallen en het licht heeft bovendien ook nog eens invloed op de kwaliteit van je slaap. Het is dan ook goed om vanaf een uur voor het slapengaan elektronische apparaten te vermijden.

3.   Kies voor ontspannende activiteiten

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om tot rust te komen voor het slapen. Luister bijvoorbeeld naar klassieke muziek, lees een goed boek onder het genot van een paar heerlijke gezonde hapjes, of neem een voetenbadje terwijl je je gezicht voorziet van een verfrissend gezichtsmasker. Ook ademhalings- of ontspanningsoefeningen zijn daarnaast een perfecte manier om tot rust te komen, zodat je sneller in slaap valt als je eenmaal in bed ligt!