Spierkrampen: wat doe je ertegen?

Spierkrampen: wat doe je ertegen?

Wat kun je tegen spierkrampen doen? Iedereen heeft wel eens last van spierkramp. Deze krampen kunnen zich voordoen in iedere spier, zoals de spiertjes rondom je oog, maar ook bijvoorbeeld in je beenspieren en kuitspieren. Het kan ontstaan door te weinig (of verkeerde) lichaamsbeweging, maar ook bijvoorbeeld door een tekort aan bepaalde mineralen. Spierkramp is hoe dan ook vervelend, maar gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop je dit kunt voorkomen.

Wat zijn spierkrampen?

Gedurende de dag spannen je spiervezels zich regelmatig aan – en ontspannen ze vervolgens ook weer. Om alles goed in balans te houden doen niet alle spiervezels dit tegelijkertijd. Bij spierkramp is dat wel het geval: alle spiervezels spannen zich tegelijkertijd aan. Dit kan pijn doen, maar tegelijkertijd kan het er ook voor zorgen dat je spier ongecontroleerd gaat bewegen. Niet zo fijn natuurlijk, maar het goede nieuws is dat je spierkrampen wel degelijk tegen kunt gaan!

Drink voldoende water

Een verstoorde interne vochtbalans kan ertoe leiden dat de communicatie met je spieren ontregeld raakt, waardoor spierkramp ontstaat. Het is dan ook belangrijk dat je genoeg vocht tot je neemt. Het liefst natuurlijk water, maar heb je tussendoor zin in een kopje thee, dan mag dat uiteraard ook! Sport je fanatiek? Zorg er dan voor dat je nóg meer drinkt dan dat je normaal zou doen.

Zorg voor een betere doorbloeding

Heb je spierkramp in je handen of voeten? Wanneer je bloed niet goed door je spieren kan stromen, kan dit spierkrampen veroorzaken. Voorkom dat de bloedtoevoer bekneld raakt door niet te strakke kleding en schoenen te dragen. Ook is het zaak dat je een goede zithouding aanneemt als je bijvoorbeeld aan het werk bent, zodat het bloed in je lichaam vrij door je spieren kan stromen.

Beweeg regelmatig

Dat je regelmatig zou moeten bewegen, dat wist je natuurlijk al! Maar naast dat dit erg goed is voor zowel je mentale als je fysieke gesteldheid, is het ook zo dat er spierkrampen kunnen ontstaan als je te weinig beweegt. Ben je niet zo van het sporten, dan is wandelen ook goed. Zorg er in ieder geval voor dat je regelmatig even de benen strekt als je een zittend beroep hebt.

Voorkom een te hoge bloeddruk

Is je bloeddruk te hoog, dan kun je sneller last krijgen van spierkrampen. Breng je bloedsuikerspiegel in balans door erop te letten niet te veel zout en alcohol te nuttigen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende groente en fruit binnenkrijgt. Er zijn ook nog andere factoren die tot een hoge bloeddruk kunnen leiden, zoals veel stress, roken en te weinig bewegen. Door je leefstijl aan te passen valt er dus al veel winst te behalen!

Spierkrampen voorkomen met supplementen

Spierkrampen kunnen ook ontstaan doordat je een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen hebt. Heb je regelmatig last van spierkramp? Overweeg dan dagelijks magnesium bij te slikken. Daarnaast kunnen ook vitamine B-complex, vitamine D en E, calcium, natrium en zink ervoor zorgen dat je voortaan geen last meer hebt van spierkramp.