Een stabiele bloedsuikerspiegel met deze tips

Een stabiele bloedsuikerspiegel met deze tips

Wist je dat afvallen erg lastig is als je bloedsuikerspiegel schommelt? Wil je graag wat kilo’s kwijt, dan zul je dus moeten proberen je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Daarnaast kan een verstoorde bloedsuikerspiegel voor allerlei klachten zorgen. Wil je fitter en energieker door het leven gaan en een gezond gewicht, lees dan deze tips voor een stabiele bloedsuikerspiegel!

Bloedsuikerspiegel: wat is dat?

Misschien vraag je je af wat je bloedsuikerspiegel eigenlijk is. Een lang verhaal kort: door te eten stijgt je bloedsuikerspiegel. Dit is de hoeveelheid glucose die in je bloed zit. Alles wat we eten en drinken heeft invloed op de bloedsuikerspiegel en vooral producten met toegevoegde of snelle suikers laten je bloedsuikerspiegel stijgen.

Het kan ook zo zijn dat je bloedsuikerspiegel juist te laag is, dit kan gebeuren wanneer je bijvoorbeeld te weinig eet, als je ziek bent of bij het volgen van een koolhydraatarm dieet. Om klachten te voorkomen is het van belang dat je ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft.

Klachten bij een te hoge bloedsuikerspiegel

Wanneer je bloedsuikerspiegel tijdelijk even te hoog is, dan vormt dat nog niet direct een probleem. Als je echter langere tijd een te hoge bloedsuikerspiegel hebt, kunnen er  verschillende klachten optreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overgewicht, hart en vaatziekten, stemmingswisselingen, leververvetting, diabetes type 2 en andere ziekten en verschijnselen. Het is dus goed om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden! Maar hoe doe je dat?

Ga voor een eiwitrijk ontbijt

Een eiwitrijk ontbijt doet wonderen! Als je de dag begint met een eiwitrijke maaltijd, zul je merken dat je lang verzadigd bent. Je hebt daardoor minder de neiging om overdag te gaan snaaien. Ideaal als je graag op een gezonde manier af wilt vallen!

Verhoog je vezelinname 

Doordat vezelrijke voeding minder snel wordt afgebroken, verhoogt het de bloedsuikerspiegel slechts geleidelijk. Vezels zorgen er bovendien voor dat koolhydraten langzamer door je lichaam worden opgenomen, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Voeg dus een flinke portie vezels toe aan je maaltijden, bijvoorbeeld in de vorm van groente, fruit of volkorenproducten.

Vermijd een teveel aan suiker

Wil je een stabiele bloedsuikerspiegel, probeer er dan voor te zorgen dat je niet te veel suiker binnenkrijgt. Het gaat daarbij niet alleen om toegevoegde suikers; ook de fruitsuikers in fruit zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Probeer dus maximaal twee stuks fruit per dag binnen te krijgen.

Zorg voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is erg belangrijk, ook voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Ben je erg moe doordat je te weinig geslapen hebt, dan heb je eerder trek in snelle suikers. Probeer zo’n 7 tot 8 uur per nacht te slapen om je bloedsuikerspiegel in balans te houden.

Een stabiele bloedsuikerspiegel door stress te beperken

Ook stress kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel stijgt. Er wordt door stress namelijk extra glucose vrijgemaakt en ook kun je meer behoefte hebben aan suiker wanneer je in periode van stress zit. Stress kun je niet altijd vermijden, maar probeer tussendoor ook genoeg te ontspannen!