Nieuwe gewoontes aanleren door middel van apps

Nieuwe gewoontes aanleren door middel van apps

Nieuwe gewoontes aanleren kan best lastig zijn: probeer maar eens een dag lang je smartphone niet te gebruiken, of voortaan alleen in het weekend nog te snoepen. Je gedrag veranderen doe je helaas (vaak) niet van de één op de andere dag. Gelukkig bestaan er handige hulpmiddelen die het aanleren van nieuwe gewoontes makkelijker kunnen maken, zoals bepaalde apps op je telefoon. Zo kom je op een leuke manier dichter bij je doelen. Hoe werkt dat dan precies? Je leest het hieronder.

Waarom is nieuwe gewoontes aanleren zo lastig?

Mensen zijn gewoontedieren. Een heleboel dagelijkse handelingen gaan automatisch, omdat je dit zo gewend bent. Deze gewoontes verlopen vaak zelfs onbewust, je hoeft er niet (meer) bij na te denken. Om die reden kan het lastig zijn om nieuwe gewoontes aan te leren. Dit vraagt namelijk ontzettend veel van je hersenen! Eet je al jaren dag in dag uit een lekker bakje met ijs na het avondeten? Dan kan het erg moeilijk zijn om dit gedrag te veranderen en tegen de gewoonte in te gaan.

Apps voor het veranderen van gedrag

Het duurt gemiddeld 66 dagen voor je een nieuwe gewoonte aangeleerd hebt – dat doe je dus niet zomaar eventjes. Met behulp van speciale apps voor het bijhouden van je gewoontes wordt gedragsverandering echter opeens een stuk makkelijker én leuker!

Waarom een app gebruiken?

Misschien denk je wel: een app, dat heb ik toch helemaal niet nodig om nieuwe gewoontes aan te leren? Dat kan natuurlijk, misschien gaat dit jou ook zonder app goed af. Toch hebben veel mensen baat bij het gebruiken van zo’n app. Voorbeelden van apps waarmee je gewoontes kunt veranderen zijn bijvoorbeeld Productive, Habitica, Streaks en Habitshare. Deze tools brengen verschillende voordelen met zich mee.

Krijg meer inzicht in je gedrag

Wanneer je je gewoontes bijhoudt in een app, ontstaat er een handig overzicht van je gedrag. Je ziet precies hoe je ervoor staat en ook op wat voor soort dagen het eventueel wat minder goed gaat. Bovendien kan het erg motiverend werken als je ziet dat je je nieuwe gewoonte al lange tijd volhoudt.

Raak gemotiveerd

Een app voor gedragsverandering kan ervoor zorgen dat je gemotiveerd raakt (en blijft) om nieuwe gewoontes aan te leren. Zo’n app is een vorm van gamification: je zet bijvoorbeeld een vinkje bij iedere dag dat je het nieuwe gedrag hebt vertoond. Dit kan erg motiverend zijn, je wilt natuurlijk zoveel mogelijk vinkjes kunnen zetten. Niet alleen handig dus zo’n app, maar ook nog eens leuk!

Word beloond

Behalve de vinkjes (of andere manier van visualisatie) in de app, zijn er vaak nog meer manieren waarop je beloond wordt voor je ‘goede gedrag’. Heb je bijvoorbeeld gedurende een lange tijd voldoende water gedronken op een dag, dan zul je dit terugzien in de app door middel van stijgende percentages, mijlpalen die je bereikt of iets anders. Je hersenen zijn erg gevoelig voor beloning en iedere keer dat je zo’n mijlpaal behaalt of een dag succesvol je nieuwe gedrag laat zien, zul je gemotiveerd raken om dit gedrag voort te zetten.