Je stofwisseling versnellen: zo doe je dat

Afvallen tijdens sociale gelegenheden

Je stofwisseling versnellen kan gunstig zijn, bijvoorbeeld om zo sneller af te vallen. Een gezond voedingspatroon blijft natuurlijk het belangrijkste als je gewicht wilt verliezen, maar ook sporten kan hierbij een goede ondersteuning zijn. Om zeker te weten dat je zo effectief mogelijk traint zou je een personal trainer kunnen inschakelen. Mijn naam is Romeo de Kraker en ik ben personal trainer in Goes. Samen met mijn team help ik je graag, of dat nu is op het gebied van sporten, voeding of mindset! Plan snel een gratis strategiesessie in en ontdek hoe we je kunnen helpen.

Stofwisseling versnellen

Je stofwisseling, ook wel metabolisme, zijn processen die plaatsvinden in je lichaam waarbij voedingsstoffen worden omgezet in energie. Als je een snelle stofwisseling hebt verbrand je ook sneller calorieën, waardoor je makkelijker slank blijft of afvalt. Klinkt goed, toch? Maar hoe kun je nu eigenlijk je stofwisseling versnellen?

Zorg voor voldoende eiwitten

Je hebt vast al eens gehoord dat eiwitten gunstig zijn bij het afvallen. Dit heeft meerdere redenen. Ze zorgen er allereerst voor dat je metabolisme voor een paar uur versnelt, met wel 15 tot 30 procent. Ook geeft eiwitrijk voedsel je een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel zin zult hebben in snacks gedurende de dag. Reden genoeg dus om voldoende eiwitten binnen te krijgen!

Eiwitten vind je in verschillende soorten producten, bijvoorbeeld in vlees en vis, vleesvervangers, eieren, (plantaardige) kwark, quinoa, peulvruchten, noten en groenten als broccoli en spinazie.

Drink water

Een voor de hand liggende, maar desalniettemin belangrijke manier om je metabolisme te versnellen is door voldoende vocht binnen te krijgen. Wil je op een gezonde manier afvallen, dan is water drinken ontzettend belangrijk! Je metabolisme wordt hierdoor tijdelijk versneld; het zorgt ervoor dat je tot wel 30% meer calorieën verbrandt.

Houd je niet zo van water? Dan is thee wellicht een goed alternatief. Met name groene thee en oolong thee zorgen voor een snellere stofwisseling.

Vezels voor een snellere stofwisseling

Dat vezels goed voor je zijn wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat deze je stofwisseling versnellen? Bovendien kost het je lichaam nogal wat energie om vezels te verteren, wat bevorderlijk is voor je metabolisme. Om voldoende vezels binnen te krijgen dien je genoeg groente en fruit, volkorenproducten, peulvruchten en noten & zaden te eten gedurende de dag.

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is natuurlijk sowieso al goed voor je gezondheid, maar ook specifiek voor je metabolisme. Slaap je structureel te kort? Dan heeft dat zeker effect op je stofwisseling; deze verslapt dan namelijk doordat je hersenen het niet goed kunnen aansturen. Om slank en fit te kunnen zijn is het dus erg belangrijk om voldoende nachtrust te krijgen!

Je metabolisme versnellen door middel van krachttraining

Als je het goed doet, bouw je met krachttraining spieren op. En heb je grotere spieren, dan zul je ook een sneller metabolisme hebben. Grote spieren hebben namelijk veel energie nodig, waardoor je meer calorieën verbrandt, ook wanneer je niet aan het sporten bent. Een goede reden dus om te beginnen met krachttraining.