Intermittent fasting en alcohol – kan dat wel?

Stoppen met alcohol

Intermittent fasting en alcohol – kan dat wel?

Intermittent fasting is hip! Wil je hier ook mee gaan beginnen, maar twijfel je of dit wel samengaat met het drinken van alcohol? Of ben je al een tijdje bezig met deze populaire vorm van vasten, maar zou je ook wel een keer een lekker glaasje alcohol lusten? Als je een antwoord zoekt op de vraag ‘mag je alcohol drinken tijdens intermittent fasting’, ben je hier aan het juiste adres!

Intermittent fasting, wat is dat?

Allereerst vraag je je misschien af wat intermittent fasting nu eigenlijk precies inhoudt. Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat intermittent fasting ingezet wordt om af te vallen. Toch gaat het hierbij niet om een dieet, waarbij je bepaalde producten niet mag eten of drinken. Wel is het bij intermittent fasting de bedoeling dat je binnen een bepaald tijdvak eet. Doordat je daardoor minder lang de tijd hebt om te eten en drinken, zul je (als het goed is) ook minder calorieën binnenkrijgen, waardoor je uiteindelijk afvalt.

Vormen van intermittent fasting

Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting waar je uit kunt kiezen. De bekendste vorm is het 16/8 schema, waarbij je op een dag 8 uur eet en 16 uur vast. Je kunt er daarbij bijvoorbeeld voor kiezen om alleen tussen 12:00 en 20:00 uur te eten. Er zijn ook mensen die pas om 16:00 uur ‘s middags beginnen met eten.

Mag je alcohol drinken tijdens intermittent fasting?

Nu je weet wat intermittent fasting inhoudt, is het tijd voor de volgende vraag: mag je alcohol drinken tijdens intermittent fasting? Net als een lekker stukje taart of een bakje ijs eens in de zoveel tijd, is het goed om af en toe aan je cravings toe te geven. Zo houd je je gezonde levensstijl wellicht langer vol en bovendien moet je natuurlijk ook wel blijven genieten van je leven! Toch is het beter om geen (of niet te vaak) alcohol te drinken tijdens intermittent fasting.

Geniet met mate

Dat ene drankje op je verjaardag gaat er heus niet voor zorgen dat je alles voor niets is geweest. Wil je af en toe lekker genieten van een alcoholische versnapering, zorg er dan allereerst voor dat je dit doet in de periode dat je wél mag eten en drinken. Alcohol op een lege maag is meestal niet zo’n goed idee!

Wat doet alcohol voor het proces van vetverbranding?

Alcohol zorgt ervoor dat het vetverbrandingsproces wordt vertraagd. En dat kun je natuurlijk niet goed gebruiken als je af probeert te vallen! Bovendien is het drinken van alcohol van invloed op je bloedsuikerspiegel: het zorgt er vaak voor dat je zin krijgt in ongezond eten. Ook dit is niet erg handig als je op weg bent naar een gezondere levensstijl.

Wat kun je dan het beste drinken?

Wil je toch eens een uitzondering maken en genieten van een lekker drankje? Dan zou je het drankje kunnen mixen met een andere drank waarin geen alcohol zit, om zo je alcoholinname te beperken. Uiteraard is het ook verstandig om voor een variant te gaan die relatief weinig calorieën en suiker bevat. Zo zorg je ervoor dat je geniet, maar tegelijkertijd het vasten zo min mogelijk belemmert!