Hoe bouw je zelfvertrouwen op?

Hoe bouw je zelfvertrouwen op? Hoe kun je zelfverzekerd zijn?

  • Sorry voor de wind in de video!

Hoe kun je zelfvertrouwen opbouwen? Hoe kun je zelfverzekerd zijn? Een mooie tijd om in de crisis aan te werken omdat je meer rust hebt om naar jezelf te kijken.

Romeo de Kraker (eigenaar van Innovate Personal Training) zal jullie wekelijks meenemen in wat hij doet om fit te blijven tijdens quarantaine, hoe hij zichzelf ontwikkelt, en deze periode gebruikt als een kans om zichzelf te verbeteren! Deze reeks zal gaan over persoonlijke ontwikkeling, training en beweging(alledaags), voeding en recepten, slapen, meditatie en yoga, en ochtendroutines!

Competentie, werken aan jezelf, trots zijn op jezelf, zelfverzekerd zijn.

Zelfvertrouwen en eigenwaarde heeft veel te maken met of je competent genoeg bent; kun jij dingen goed? Dit vereist oefenen, dus, levenservaring. Werk jij veel aan jezelf? Dan ben je ook vaak competenter en zelfverzekerder. Dit kan je bijvoorbeeld doen door boeken te lezen (zie DEZE vlog), door met veel mensen te praten of door je werk gewoonweg vaak te doen. Doordat jij veel aan jezelf werkt, ontwikkel jij jezelf en ben je dus aan het groeien. Een mens die groeit is tevreden, want groei is de enige weg van vooruitgang voor de mens.

Afspraken met jezelf nakomen, hoe belangrijk is dat voor jouw zelfvertrouwen?

Kom jij vaak afspraken met jezelf na? En wat als je dat niet doet? Als je wéér een emmer chips leeg hebt gegeten, terwijl je toch echt had gezegd dat je dit niet meer ging doen. Niet goed voor jouw zelfvertrouwen. Hoe vaker jij afspraken met jezelf nakomt, hoe meer vertrouwen jij in jezelf hebt. Hoe meer vertrouwen jij in jezelf hebt, hoe zelfverzekerder jij bent over jezelf. Zorg er dus voor dat je afspraken met jezelf maakt, en deze nakomt. Dit kan al door bijvoorbeeld 1x per week te gaan trainen (zie DEZE blog). Doordat jij goed voor jezelf zorgt, stijgt jouw zelfvertrouwen, want, je komt afspraken na, en je gaat er beter uit zien.

Wilskracht en te veel willen

Hier gaat het vaak mis, we willen gezonder gaan leven, er beter uit gaan zien, en we besluiten lekker gelijk van 0 keer trainen naar 5 keer per week te gaan. In het begin zal dat best gaan, maar wat als het op wilskracht aankomt? Wilskracht is een soort spier, deze kun je dus uitputten, en trainen. Maar als je deze gelijk al uitput, ga je ineens van 5 keer trainen naar 2, omdat je er geen zin meer in hebt. Je wilskracht is op! Dit zorgt er weer voor dat je afspraken met jezelf niet nakomt, en daardoor minder zelfverzekerd bent, want je kunt het toch niet. Begin dus klein, kleine stapjes, lukt 1 keer per week trainen? Mooi! beloon jezelf, en schroef het op naar 2 keer. Wil je leren hoe je het beste kunt trainen? Lees HIER meer.

Stap buiten jouw comfort zone

Het is natuurlijk lekker om elke dag hetzelfde te doen, lekker veilig en de kans dat je afgewezen wordt bestaat amper. Maar wordt je hier ook echt zelfverzekerder van? De kans om afgewezen te worden weegt vaak zwaarder als dat je er naar kijkt of je misschien ook wel succes met iets kunt hebben. Ik had deze blog en vlog ook niet kunnen maken, maar ik riskeer het gevaar om afgewezen te worden. Dit zorgt er voor, dat ik succes heb, omdat er altijd mensen zijn die het WEL leuk vinden. Stap dus af en toe buiten jouw comfort zone. Hoe vaak is iets meegevallen achteraf? En hoe vaak heb je iets niet gedaan omdat je bang was voor het onbekende? Bouw zelfverzekerdheid op door dingen te riskeren. Wat heb je nou eigenlijk te verliezen?

Denk niet zo egoïstisch, niemand is elke minuut met jou bezig

Wat mij erg heeft geholpen, is het inzicht dat niemand met jou bezig is. Ik dacht altijd van wel, super egoistisch! Ik was altijd bang om naar verjaardagen te gaan, omdat mensen wat van mij konden “vinden”. Maar de waarheid? Mensen zijn vooral met zichzelf bezig, en hoe ze overkomen, net als jij! Focus dus op de ander, stel oprechte vragen, en geef ze aandacht. Als jij op de ander focust, ga je uit jouw eigen hoofd. Wedden dat er super mooie gesprekken ontstaan? Niemand is bezig met hoe jij er uit ziet of hoe je overkomt, maar wel over zichzelf. Houd dat voor je!

“Als je wist hoe weinig mensen met jou bezig zijn, zou je je beledigd voelen.”

Interessante blogs over zelfverzekerd worden!

Hoe pas ik dit nu allemaal toe?

Ga ervaren! Ga dingen doen, en schrijf achteraf op in een schriftje hoe het was. Schrijf jouw positieve punten op die je hebt ervaren. Wees bewust hoe je tegen jezelf praat op een moment dat je onzeker bent, stel jezelf de vraag; klopt dit wel? Ervaar dingen die “eng” zijn, en schrijf ze als je ze hebt gedaan op als succesmoment, verzamel een lijst! Waar zou je kunnen staan over een jaar? Praat versterkend tegen jezelf. Het heeft geen zin om jezelf naar beneden te halen. Ga vaker van social media af, dit schetst alleen maar een verkeerd beeld, focus op jouw eigen competenties, en maak die beter.

Succes, en tot in een volgende blog!