Cardio: niet de meest effectieve manier om af te vallen

Jezelf motiveren om te gaan sporten

Cardio: niet de meest effectieve manier om af te vallen

Veel mensen die af willen vallen besluiten dit te doen aan de hand van cardiotraining. Ze gaan fanatiek aan de slag en brengen een groot deel van hun tijd door op de loopband of crosstrainer, om al die hardnekkige kilo’s kwijt maar te kunnen raken. In principe kun je afvallen met behulp van cardio, maar wist je dat dit niet de meest effectieve manier is om al die vervelende vetjes kwijt te raken?

Afvallen met cardiotraining

Dat je met cardio veel calorieën verbrandt, dat is je waarschijnlijk al bekend. Je kunt dan ook best wat lichaamsvet verliezen als je consistent aan cardiotraining doet. Toch is dit niet vanzelfsprekend het geval. Wat doe je namelijk de rest van de dag? Een training is een momentopname, maar er zijn daarnaast nog veel meer factoren die meespelen als het aankomt op het verliezen van vet.

Wat heeft nog meer invloed?

Heel goed dat je regelmatig op de loopband te vinden bent, maar om effectief af te kunnen vallen dien je ook de rest van je leefstijl eens onder de loep te nemen. Krijg je wel genoeg nachtrust en hoe ziet je voedingspatroon er bijvoorbeeld uit?

Beloon je jezelf iedere keer na het hardlopen met een lekkere zak chips, ben je meerdere keren per week in de MC Donald’s te vinden en eet je vaak pizza? Dan zul je helaas geen gewicht verliezen. Het wordt in dat geval erg lastig om vet kwijt te raken door middel van cardio, aangezien je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbrandt. De vraag of je wel of niet afvalt, hangt namelijk simpelweg af van je energiebalans.

Hoe val je dan wel af?

Om effectief af te kunnen vallen, dient je calorie-inname laag genoeg te zijn. Om dit tekort te creëren kun je cardio als hulpmiddel gebruiken. Toch is het belangrijker dat je hierbij ook goed op je voeding let. Je zou een voedingsschema kunnen volgen; hierdoor weet je precies hoeveel calorieën je op een dag consumeert. Bovendien kun je zo ook goed in de gaten houden of je wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.

Twijfel je hoeveel calorieën je nodig hebt om af te vallen? Online zijn er verschillende tools beschikbaar waarmee je dit kunt berekenen.

Afvallen door middel van krachttraining

Wil je op een effectieve manier afvallen, dan is krachttraining een betere optie dan cardio. Tijdens de training zelf verbrand je met cardio meer calorieën dan met krachttraining, maar bij krachttraining is er sprake van het zogenaamde afterburn-effect. Wat houdt dat in? Nou, krachttraining zorgt ervoor dat je ook ná de training nog calorieën verbrandt! Van dit effect is tot wel 48 uur na de training nog sprake en het wordt veroorzaakt doordat je spieren bezig zijn met herstellen.

Ook is het zo dat hoe meer spierweefsel je hebt, hoe meer calorieën je verbrandt bij alledaagse bezigheden. Om die reden verlies je meer vet met krachttraining dan met cardiotraining, zeker op de langere termijn. Wil je toch graag cardio doen? Dan is HIIT een goede optie; ook hierbij wordt het afterburn-effect gestimuleerd.