Afvallen door intuïtief te eten

Voeding en afvallen

Afvallen door intuïtief te eten

Door de huidige maatschappij kan het verleidelijk zijn om maar te blijven eten, aangezien er altijd wel voedsel beschikbaar is. Er bestaan ontzettend veel verschillende diëten en veel mensen hebben al van alles geprobeerd om vet te verliezen of om een stabieler gewicht te krijgen, maar merken dat zo’n dieet op de langere termijn niet erg effectief is. Wist je dat je gemakkelijkerafvalt door intuïtiever te eten?

Intuïtief eten: wat is dat?

Als mens zijn we in staat om precies aan te voelen wanneer we iets moeten eten. Dit zie je ook bij baby’s; als ze huilen hebben ze vaak honger en zodra ze verzadigd zijn stoppen ze met eten. Volwassenen kunnen echter meer moeite hebben met naar hun lichaam te luisteren. Er zijn ontzettend veel externe factoren die invloed kunnen hebben op wat we eten, hoeveel we eten en wanneer we dat doen. Bij intuïtief eten ligt de focus op het luisteren naar de interne signalen van het lichaam en niet op invloeden van buitenaf.

Waarom intuïtief eten?

Misschien vraag je jezelf nu af waarom het dan zo goed is om intuïtief te eten. Deze manier van omgaan met voeding brengt verschillende voordelen met zich mee. Zo voel je geen negatieve emoties meer als het aankomt op eten. Ook kun je met een gerust hart een lekker stukje taart of een bakje chips eten, zonder dat je je daar schuldig over voelt. Klinkt goed, toch? Bovendien geniet je op deze manier meer van eten en ben je beter in verbinding met de verzadigingssignalen die je lichaam geeft. Maar hoe doe je dat dan, intuïtief eten?

Eet met meer aandacht

Om goed naar je lichaam te kunnen luisteren is het van belang dat je ontspannen eet. Probeer je aandacht bij je eten te houden en mindful te eten. Daardoor zul je sneller verzadigd raken en heb je het ook daadwerkelijk door wanneer dit het geval is. Zet de televisie of je telefoon dus eens uit en focus je op je bord met eten!

Probeer naar je lichaam te luisteren

Heb je zin in chocola? Dan kan het natuurlijk zo zijn dat dat ook daadwerkelijk zo is. Een stukje chocola op z’n tijd is erg lekker. Toch bestaat de kans ook dat deze trek in chocola eigenlijk voortkomt uit een bepaalde emotie die je wilt onderdrukken. Verveel je je bijvoorbeeld, of voel je frustratie? Vraag jezelf af of je lichaam écht behoefte heeft aan iets ongezonds, of dat er misschien wel iets heel anders speelt.

Afvallen door intuïtief eten? Voel de verzadiging

Wil je afvallen door intuïtief te eten? Luister dan goed naar de signalen die je lichaam je geeft. Doe dit ook tijdens het eten: is je bord bijna leeg maar heb je geen trek meer? Geef daar dan aan toe. Het kan verleidelijk zijn om dat laatste beetje dan ook maar op te eten, maar daardoor negeer je de signalen die je lichaam je geeft. Door tijdens de maaltijd soms even te pauzeren en je af te vragen wat je huidige hongerniveau is zul je precies eten hoeveel je nodig hebt; niet meer en niet minder!