9 tips om makkelijk stress te verlagen

Stress verlagen

9 tips om makkelijk stress te verlagen!

Heb je veel last van stress? Kun je dingen moeilijk loslaten? Zit je veel in je hoofd? En wil je makkelijke manieren om jouw stress te verlagen? Lees dan snel verder.

Stress kun je niet wegnemen, wel managen. Veel mensen denken dat je stress weg kunt nemen. Ze vragen dan ook vaak; wat kan ik nu doen om geen stress meer te hebben?

Om te begrijpen dat dit zo niet werkt, moeten we eerst begrijpen wat stress is, en hoe het ontstaat.

Stress wegnemen is niet wenselijk, want, hoe zou je dan reageren als er een tijger achter je aanzit? De stresshormonen en lichamelijke reacties zijn van levensbelang in bedreigende situaties. Wij hebben die alleen tegenwoordig veel te veel 😉 Terwijl we de stressprikkels niet van ons af schudden of managen.

Vroeger, toen we nog geen telefoontjes hadden (heb jij die tijd uberhaupt meegemaakt?), hadden we stress op het moment dat er een gevaarlijk dier achter ons aanzat, we geen warmte hadden, weinig slaap hadden of een voedseltekort hadden. Stress zorgt voor een versnelling van jouw hart, hogere bloeddruk, meer focus, en power om bijvoorbeeld keihard weg te kunnen rennen. Als jij aan een roofdier denkt, welke je eng vind, versnelt als het goed is jouw hartslag. Zodat jij er snel vandoor kan. Jouw gedachtes zijn ontzettend sterk, wat jij denkt, is “echt” voor jouw lichaam.

Gedachtes zorgen voor emoties, en emoties zorgen voor een lichamelijke reactie en gevoel. Snap je nu wat jouw gedachtes doen? Tegenwoordig hebben wij stress door werkdruk, weinig geld, of te veel van jezelf eisen, en ga zo maar door. Hierdoor zit je veel in je hoofd, ontstaan er emoties en krijg je dus stress. Als dit lang aanhoudt, heb je chronische stress. Doe jij hier niks aan, dan is dit schadelijk voor zowel jouw lichaam als geest!

Wij hebben telefoons die de gehele dag prikkels aan ons geven, waardoor we gaan denken, en we worden onder druk gezet door bijvoorbeeld regels van de overheid (Corona 2020). Dat is heel wat anders dan 1 keer op een dag een tijger tegenkomen, hoe kun je herstellen van continue stress? Vroeger als mensen een tijger tegen waren gekomen, konden ze erna rusten in hun grot.

Maar hoe ga je dan uit je hoofd? Door te focussen op iets anders, en dus jouw stress te managen, net als vroeger!

Ga de natuur in

Je ontspant direct als jij lekker de natuur ingaat. Dit is zelfs wetenschappelijk bewezen. Je focust je op andere dingen, dus je laat je gedachtes los. Dit zorgt voor stress verlaging en dus voor een andere kijk op dingen. Hoe vaak heb jij goede ideetjes gehad na een lange wandeling?

Focus je op de mooie dingen die je ziet, op de geuren die je ruikt of bekijk dingen van heel dichtbij, onderzoek!

Maak een lijst voor jezelf met mooie plekken in de buurt die je wilt bezoeken en geniet!

Beweging > uit je hoofd

Een tweede manier om stress te verlagen door uit je hoofd te gaan, is bewegen. Dit kan wandelen zijn (door de natuur bijv ;)) , fietsen of trainen. Wil je weten hoe je op de juiste manier thuis kunt trainen? Klik dan op deze link.

Doordat jij gaat trainen, moet je je weer focussen op iets anders (jouw lichaam), en vergeet je je gedachtes. Dit zorgt er weer voor dat jouw stressniveau verlaagt en je dus anders naar dingen kunt gaan kijken.

Daarnaast maakt sporten en bewegen gelukshormonen aan; win-win!

Meditatie > uit je hoofd

Mediteren zorgt er voor dat jij jouw gedachtes kunt observeren, en ze dus los kunt laten. Dit is een hele goede manier omdat je alles gewoon los kunt laten, en kunt laten zijn. Door te focussen op je ademhaling ga je weer uit je gedachtes.

Er zijn veel verschillende apps om dit te doen. Ik gebruik de app Meditation Moments. Deze app zegt precies wat je moet doen, dus je hoeft nergens over na te denken 😉

Muziek > uit je hoofd

Zet een lekker muziekje op! Muziek triggert de juiste delen van jouw hersenen. Lees hier meer over dit geweldige onderzoek.

Doordat je muziek luistert, worden er bepaalde hersendelen geactiveerd, waardoor jouw stress niveau zakt, en je makkelijker na kunt denken over waar jij stress van krijgt. Zeker de moeite waard!

Download hier onze favoriete playlist!

Praten en schrijven > uit je hoofd

Hoe vaak voelde je je opgelucht nadat je met iemand die jij vertrouwt hebt gepraat? Doordat je uit je hoofd gaat door te praten, kun je alle gedachtes uit je laten vloeien. Zie het als een snelkookpan die stoom vrij laat.

Dit werkt hetzelfde door te schrijven wat er in je hoofd zit. Door praten en schrijven kun je reflecteren, en zo zien wat je dwars zit, en of dit realistisch is. Koop dus een schrijfblokje en bel die goede vriend/vriendin op!

Een leuke hobby uitvoeren > uit je hoofd

Wat vind je leuk om te doen? Waar krijg je energie van? Ga dat doen! Hierdoor ga je ook weer uit je hoofd, en ontspan je!

Ga kitesurfen, gamen, hardlopen, puzzels maken, doe iets waar je jezelf energie mee geeft en waardoor je niet aan die gedachtes denkt!

Slapen, slapen, slapen.

Heb je niet goed geslapen? Dan is het 9 van de 10 keer zo dat je hoofd ook minder “stil” is. Een goede nachtrust zorgt voor de verwerking van alle gedachtes van de dag, en zo kun je alles op een rijtje zetten.

Doe een powernap, en ga op vaste tijdstippen naar bed. 12 tips om beter te slapen? Lees hier meer!

Maak restricties.

Klap die laptop om 17:00 dicht. Neem je pauzes op vaste tijdstippen, en leg je mobiel om 20:00 weg. Zo voorkom je dat je prikkels blijft krijgen en je je gedachtes van de dag niet kunt verwerken. Technologie is leuk, maar het kan ons ook in de weg zitten. En als je te veel prikkels krijgt, kun je weer niet slapen. En daar gaan de gedachtes weer 😉 Zorg er dus voor dat je een dag “schema” maakt, zodat je weet wanneer je moet stoppen.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Relativeer;

Waar heb je stress over? Schrijf dat op. En wat is dan het ergste wat er kan gebeuren? En is dat echt zo? Of is er ook een kans dat het totaal anders loopt? Je weet het niet, dus relativeer, en laat los.

80% van onze gedachtes komen nooit uit, mooi sprookjesboek heb je in je hoofd! Focus dus op het positieve, want dan trek je dat aan.

Toch niet zelf aan de slag? Gratis onze hulp?

Gratis strategie sessie!