Wat zegt spierpijn over jouw training?

Wat zegt spierpijn over jouw training?

Veel mensen refereren veel spierpijn aan een goede/zware training. Is dit een goede indicatie? Wat is spierpijn? Kun je ook effectief trainen zonder spierpijn te hebben? Dit behandel ik in mijn nieuwe blog!

Spierpijn, wat is dat?

DOMS, ook wel Delayed onset muscle soreness betekent kortweg hevige spierpijn na jouw training. Deze kan aanhouden variërend van 24 uur tot 72 uur na jouw training. Gevorderde sporters moeten altijd moeite doen om nieuwe spierpijn te creëren, terwijl beginners amper kunnen lopen na hun eerste training. Hoe komt dit nu precies? En moet je die moeite er wel voor willen doen?

Scheuren in het bindweefsel van de spieren

Ja, je leest het goed. Als je gaat trainen ben jij jezelf eigenlijk aan het slopen. Vandaar dat een goed herstel nog belangrijker is achteraf, en dus ook een goed dieet. Je maakt dus eigenlijk kleine scheurtjes in de spieren, welke hier een ontstekingsreactie op maken. Deze reactie ontstaat alleen niet altijd, zeker als we wat getrainder worden, maar hoe komt dit?

Het lichaam past zich aan, aan wat jij er van vraagt

Ons lichaam, wat een geweldig instrument is, past zich aan aan de belasting die jij er van vraagt. Ga jij iedere dag hardlopen? Dan zorgt jouw lichaam ervoor dat dit ook mogelijk gaat zijn. Ga jij iedere dag squats uitvoeren? Dan gaat jouw lichaam zich zo aanpassen dat dit geen belasting meer vormt. Hierdoor krijg jij dus minder last van DOMS, en raak je gewend aan de belasting. Moet je dus altijd streven naar spierpijn?

Is DOMS een goede indicatie van vooruitgang?

Het antwoord is nee! Als jij constant een nieuwe belasting aan jouw lichaam onderwerpt, kan hij nooit ergens beter in worden. Zorg jij er voor dat jij consistent traint, en consistent de gewichten verhoogt. Dan zorg jij er voor dat je consistent sterker en beter wordt in de oefening. DOMS is dus geen goede indicatie van een goede training, en het kan zelfs behoorlijk belemmerend werken!

Wat kan ik doen tegen spierpijn?
  • Ga wandelen, fietsen, of iets doen wat een lichte inspanning geeft
  • Neem een warm bad t.b.v. de doorbloeding
  • Zorg dat jouw voedingspatroon is ingericht op herstel (genoeg eiwitten)
  • Boek een sportmassage
  • Zorg dat jouw trainingsplan is ingericht op meer belasting, maar niet op nieuwe belasting zoals een andere oefening

Samenvatting
  • DOMS, of spierpijn, is niet erg, en ontstaat vooral bij nieuwe belasting
  • Door te trainen ontstaan er kleine spierscheurtjes in het bindweefsel
  • Het lichaam past zich aan, en beschermt zich tegen, wat jij er van vraagt
  • DOMS is geen goede indicatie van een progressieve training
  • DOMS kan verminderd worden, of voorkomen, door bovenstaande tips

Heb jij hulp nodig met jouw training/voeding? Neem dan contact op met mij!