Waarom de meeste mensen hun doelen niet behalen

Doelen behalen

Waarom de meeste mensen hun doelen niet behalen

In deze blog kun je 5 tips lezen, waarom veel mensen hun doelen niet behalen. Dit zien wij veel in onze coachingsgesprekken. Doe er je voordeel mee!

1. Denken dat je iets wil behalen, tot ze je achter komt wat je er voor moet doen.

Als jij iets afspreekt met jezelf, houd je dat dan vol? Of wordt het toch lastig als je het elke dag uit moet voeren? De meeste mensen haken in de eerste 3 maanden af. Dit komt door dat ze het niet echt willen. Ze willen niet super strak zijn, ze willen meer energie, en waardering van andere mensen. Hoe is dat voor jou?

Kijk dus goed of jij iets echt wilt. Vraag door, is dit echt wat ik wil, of zit er nog iets diepers achter? Wat doet een bepaald doel met je? Hoe voel je je daar bij? Als je nu al spanning voelt, is het niet de juiste weg.

Als jij iets een jaar vol kunt houden, en daar elke dag kleine stapjes in kunt zetten, ben je goed bezig.

2. Onrealistische doelen stellen.

De tweede stap is een realistisch doel te stellen. Kun je het iedere dag volhouden? Hoe zit het met je planning? Je sociale leven? Past het doel bij wie je bent?

Focus dus op een doel wat jou energie geeft, en bij jou past. 10 kg afvallen is leuk, maar je kunt beter focussen op het proces. Gezond eten, elke dag onder jouw onderhoud eten, of 2 keer per week sporten omdat je daar energie van krijgt. Waardoor die 10 kilo misschien wel vanzelf gaat.

3. Geen noodzaak om te veranderen.

Waarom is het zo dat veel mensen pas stoppen met roken als ze kanker krijgen? Omdat dan de dood ineens heel erg om de hoek komt kijken. Er is simpelweg noodzaak nodig om te veranderen.

Ga dus op zoek naar de emotie in jouw doelstelling. Waarom wil je dit? Wat doet dit voor je? En hoe voel je je daarbij? Zorg dat je dit gevoel opschrijft. Bijvoorbeeld; ik wil afvallen, zodat ik meer energie heb en dus kan spelen met mijn kleinkinderen.

4. Te veel afleidingen en te veel tegelijk willen door alle mogelijkheden, niet willen lijden, maar toch lijden.

Tegenwoordig zit er op iedere hoek van de straat afleiding, zoals een bakker, of denk eens aan je telefoon. De gehele dag krijg je prikkels. Ook lijkt het of alles mogelijk is tegenwoordig, lijkt iedereen geweldige levens te hebben op internet. Hierdoor kiezen we niet meer wat echt belangrijk is voor ons, en doen we van alles maar wat. Doordat je geen focus hebt, behaal je ook niks.

We willen eigenlijk niet lijden, door niet te kiezen, want als je kiest, moet je dingen doen die je eigenlijk niet leuk vindt. Hier begrijpen we niet dat we ook lijden als we niet kiezen. Bijvoorbeeld lichamelijk lijden doordat je niet wilt lijden door te sporten. Je gaat toch lijden, dus waarom niet kiezen?

5. Niet leven volgens kernwaarden en principes voor doelen behalen.

Wat zijn jouw kernwaardes? En principes? Als je dit niet weet op dit moment, is het hoog tijd om dit wel te gaan bedenken. Door kernwaardes weet jij wie jij bent. Wat past bij jou? Rust? Creativiteit? Vitaliteit? Door dit helder te hebben, kun je ook kiezen wat bij jou past.

Principes aanhouden:

Bepaal jij wanneer je sport? Wanneer je laptop dicht gaat voor je gezin? Door kaders te maken zorg je voor discipline, en bereik je dus meer in je leven.

Toch niet zelf aan de slag?

Gratis strategie sessie!