Tips om optimaal te herstellen na het sporten

Wat eten afvallen

Tips om optimaal te herstellen na het sporten

Goed herstellen na het sporten is minstens zo belangrijk als de training zelf. Mijn naam is Romeo de Kraker en ik ben personal trainer in Goes. Samen met mijn team help ik je graag. Niet alleen als het aankomt op sporten, maar ook op het gebied van voeding en gedrag. Plan een vrijblijvende intake bij ons in, dan gaan we direct aan de slag!

Waarom goed herstellen na het sporten?  

Wist je dat herstellen na het sporten misschien nog wel belangrijker is dan de training zelf? Na het sporten heeft je lichaam tijd nodig om je sportprestaties te verwerken. Je lichaam krijgt tijdens een goede sportsessie namelijk nogal wat te verduren. Er ontstaan scheurtjes in je spieren, wat kan resulteren in spierpijn.

In de herstelfase herstellen je spieren en worden ze sterker. Voor spieropbouw is het dus erg belangrijk dat je goed herstelt: je spieren groeien niet tijdens de training, maar in de periode erna. Hieronder volgen een aantal tips om het herstel na het sporten zo goed mogelijk te laten verlopen!

Sluit de sportsessie goed af

Misschien heb je de neiging om na een sportsessie direct naar huis te gaan, om vervolgens lekker op de bank te gaan relaxen. Het is echter van belang dat je je training goed afsluit, door middel van een cooling down. Hierdoor kun je verzuring in de spieren verminderen en verklein je ook nog eens de kans op blessures.

Let op je voeding

Voor goed herstel van je spieren is het belangrijk dat je de juiste voeding tot je neemt. Voorzie je lichaam om die reden binnen een half uur na je training van een eiwitrijke snack of maaltijd, om zo het herstel in gang te zetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een handje noten, hummus, geroosterde kikkererwten of een bakje kwark. Dit is niet alleen goed voor je spieren, maar daarnaast ook nog eens erg lekker als je net gesport hebt!

Drink voldoende water

Om je spieren te laten herstellen dient je lichaam afvalstoffen af te voeren. Daarvoor heeft je lichaam water nodig. Zorg dus dat je voldoende water drinkt. Lukt dit je niet zo goed? Houd dan bijvoorbeeld in een app bij hoeveel water je nog moet drinken. Ook kun je het water lekkerder maken door fruit eraan toe te voegen, zoals frambozen. Zo wordt het al een stuk makkelijker om genoeg vocht binnen te krijgen op een dag!

Zorg voor een goede nachtrust

Waarschijnlijk wist je al dat een goede nachtrust erg belangrijk is, maar wist je dat dit ook cruciaal is voor het herstel van je spieren? Door goed te slapen breng je je hormonen namelijk in balans en heb je bovendien meer energie om alles uit je training te halen. Probeer dus op tijd naar bed te gaan en een stabiel ritme aan te houden.

Heb je een vraag aan ons, of wil je graag aan de slag met een gezondere levensstijl en kun je wel wat hulp daarbij gebruiken? Neem contact met ons op en ontvang binnen 24 uur een reactie!