Minder suiker eten met deze tips

Minder suiker eten kan een hele uitdaging zijn. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Neem gerust contact met ons op! Mijn naam is Romeo de Kraker uit Goes. Ik ben personal trainer en samen met mijn team begeleid ik je graag op het gebied van training, voeding en gedrag. Zelf aan de slag met het eten van minder suiker? Onderstaande tips helpen je alvast een eindje op weg.

Leer suiker herkennen

Een teveel aan suiker kan schadelijk zijn voor je lichaam. Om die reden is het goed om je suikerinname te beperken, maar dat is niet altijd even makkelijk. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende namen waarmee suiker op de verpakking van voedingsmiddelen vermeld kan staan. Denk bijvoorbeeld aan maltose, dextrose en glucose, maar ook honing of agavesiroop.

Als je niet oplet krijg je veel verborgen suikers binnen, bijvoorbeeld als je kant-en-klaar-sauzen, krentenbollen of sandwich spread koopt. Scan dus goed de ingrediëntenlijst, alvorens je een product koopt. En wist je dat een glas sinaasappelsap wel 7 suikerklontjes bevat?

Vermijd frisdrank en vruchtensap

In frisdrank en vruchtensap zit een hoop suiker. Het is misschien verleidelijk om dan maar light producten te gaan drinken, maar deze kunnen doorgaans ook schadelijk zijn voor je lichaam. En vruchtensappen? Die bevatten vaak evenveel suiker als frisdrank! Dat het daarbij om natuurlijk suikers gaat, wil niet zeggen dat het daarom ook gezond is. Fruit kun je het beste zo volledig mogelijk binnen zien te krijgen.

Laat je lichaam wennen aan minder suiker

In het begin kan het moeilijk zijn om minder suiker te eten. Toch is het zo dat dit je na een tijdje steeds makkelijker af zal gaan. Door veel suiker te eten, gaat je lichaam verlangen naar nóg meer suiker. Om die reden is het goed om soms de verleiding te proberen te weerstaan als je plotseling zin krijgt in een bak ijs.

Af en toe een lekker koekje of snoepje moet natuurlijk kunnen, maar voor je het weet is je lichaam gewend aan grote hoeveelheden suiker en wordt het lastig om weer af te kicken. Probeer dat moment voor te zijn en reken af met snaaimomenten!

Krijg minder snelle koolhydraten binnen

Snelle koolhydraten vind je onder andere in brood, pasta en witte rijst, aardappelen, chips en koekjes. Wist je dat je lichaam deze koolhydraten op bijna dezelfde manier ziet als geraffineerde suiker? Ze worden snel opgenomen in je bloed, waardoor je bloedsuikerspiegel in een rap tempo stijgt. Is je bloedsuikerspiegel te hoog? Dan stopt je lichaam met het verbranden van vet! Bovendien wordt overtollig suiker dan juist opgeslagen als vet en ontstaat er tevens een hongergevoel.

Probeer de inname van snelle koolhydraten dus te beperken; ga in plaats daarvan bijvoorbeeld voor volkoren brood en pasta en kies voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst.

Heb je hulp nodig bij het omgooien van je voedingspatroon? Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag! Tijdens een vrijblijvend intakegesprek kijken we samen met jou wat we voor je kunnen betekenen.