Krachttraining of cardio voor afvallen, wat is beter?

Is cardio beter om af te vallen, of kun je toch beter voor krachttraining kiezen? Mijn naam is Romeo de Kraker en als personal trainer in Goes help ik je graag bij het behalen van je fitnessdoelen. Uiteraard kun je niet alleen bij me terecht als je wilt afvallen, maar ook als je gespierder wilt worden of voor algemene begeleiding bij het sporten. En heb je hulp nodig op het gebied van voeding of gedrag? Mijn team en ik staan voor je klaar!

Krachttraining of cardio voor afvallen?

Als je af wilt vallen, kun je dit op verschillende manieren aanpakken. Je voedingspatroon is hierin echter bepalend; om gewicht te verliezen dien je minder calorieën binnen te krijgen dan je lichaam nodig heeft. Uiteraard kan sporten je hierbij ondersteunen. Maar is cardio beter om af te vallen, of kun je beter voor krachttraining gaan? Of misschien wel een combinatie van beiden?

Cardio als hulpmiddel bij het afvallen

Veel mensen denken dat cardio trainingen dé manier zijn om gewicht te verliezen. Bij cardio kun je bijvoorbeeld denken aan fietsen, hardlopen, zwemmen of andere sporten waarbij je je uithoudingsvermogen traint. Tijdens zo’n cardio training verbrand je meer calorieën dan bij krachttraining, waardoor dit een handige tool kan zijn bij het afvallen. Zo hoef je geen schuldgevoel te hebben als je eens een lekker toetje na het avondeten neemt!

Voeding is key

Wil je graag afvallen? Dan is het vooral erg belangrijk dat je op je eten let. Die paar honderd calorieën die je verbrandt tijdens een cardio sessie heb je er zo weer bijgegeten als je niet uitkijkt! Ook kan een ernstig calorietekort leiden tot de afbraak van spiermassa. Zorg er dus voor dat je niet overdrijft met de hoeveelheid cardio die je toevoegt aan je schema en zet cardio alleen in als extra hulpmiddel bij het afvallen.

Goed afvallen is spieren opbouwen!

Op de lange termijn is krachttraining een betere optie als het aankomt op het verliezen van vetmassa. In tegenstelling tot cardio verbrand je met krachttraining niet alleen tijdens, maar ook tot wel twee dagen na de training nog calorieën.

Krachttraining zorgt er namelijk voor dat er kleine scheurtjes in je spieren ontstaan. Door je spieren goed te laten herstellen word je sterker en bovendien kost dit herstel extra energie, waardoor je extra calorieën verbrandt. Daarnaast hebben grotere spieren ook gedurende de dag meer energie nodig – nog een reden waarom het absoluut een goed idee is om spiermassa te kweken!

Conclusie

Kortom, als het aankomt op afvallen is op de lange termijn vooral krachttraining erg gunstig. Wil je snel een aantal kilo’s kwijt? Dan zou je een aantal keer per week cardio kunnen toevoegen aan je schema. Overdrijf hier echter niet in en combineer deze cardio trainingen ook zeker met krachttraining, zodat het niet ten koste gaat van je spiermassa. Vergeet bovendien niet: voeding blijft een doorslaggevende factor als je gewicht wilt verliezen!

Liever onder begeleiding afvallen en/of sporten? Plan een gratis intakegesprek in!