Help! Hoe kom ik de feestdagen door?

Help! Hoe kom ik de feestdagen door?

Het is weer zo ver, de mooiste tijd van het jaar; lekker eten, gezellige aankleding, tijd met familie.. of is het een obstakel? Geregeld komen er klanten naar ons toe met de vraag hoe ze de feestdagen door moeten komen, en dit zelfs als een obstakel zien, gelukkig is dit niet nodig!

Met deze blog hopen wij jullie een steuntje in de rug te geven, om toch lekker te kunnen genieten tijdens de feestdagen.

6 tips om toch te kunnen genieten tijdens de feestdagen

1. (officieel) zijn het maar 3 dagen, plan jezelf niet te vol!

 

Alles begint met voorbereiding, als jij op alle borrels, etentjes en uitjes ja zegt, drijf je jezelf behoorlijk in het nauw. Plan van tevoren waar je echt naar toe wilt, en zeg de minder belangrijke uitjes af. Het is zeker gezellig, maar van het een komt het ander!

Analyseer de situaties dus goed, ga je naar een all you can eat restaurant? Dan kun je deze beter overslaan. Ga je naar een restaurant waar ze normale porties serveren? Dan kun je hier prima naartoe.

2. Ga je toch overal naartoe? Zorg voor een goede mindset!

Ga jij toch overal naartoe? Zorg dan voor een juiste mindset! Als je van tevoren al denkt “het gaat toch al mis”, dan sta je al met 0-1 achter. Iedere maaltijd is een kans om de schade te beperken, en iedere situatie is weer anders. Als je de schade nog maar enigszins kunt beperken, ben je al goed op weg. Geef dus niet zomaar op.

Eten moet iets gezelligs zijn, en niet om jezelf helemaal vol te proppen, wees er dus bewust van waarom je eet en wat voor effecten het kan hebben als je over de schreef gaat. Je wordt niet dikker van 1 maaltijd, maar wel als jij jezelf helemaal laat gaan door een slechte mindset.

3. Zie eten als spaargeld op de bank

Ga je toch flink uit eten? Compenseer dan op de dag zelf! Zie het als spaargeld wat op jouw bank staat, je kunt het dus maar 1 keer uitgeven. Ga je uit eten en eet je veel calorieën? Zorg dan dat je overdag compenseert. Zo geef je niet in 1 dag al jouw spaargeld uit (eten). Dit kun je bijvoorbeeld al doen door iedere maaltijd overdag te halveren of er voor te zorgen dat je 1 maaltijd overslaat. Zo blijft de schade beperkt, dit is ook weer goed voor jouw mindset!

Zorg er wel voor dat je genoeg water drinkt, en bijvoorbeeld genoeg groentes eet in de maaltijden voorafgaand aan de “feest maaltijd”, zodat je niet uitgehongerd slechte keuzes gaat maken!

4. Eet tot je verzadigd bent, niet tot je niet meer van jouw stoel af kan komen

Zit je vol? Stop dan ook! Dat ene toetje past er misschien nog wel net in, maar dit resulteert er wel in dat jij in een calorie overschot terecht komt(en dus aankomt). Je kunt eerder vol komen te zitten door eerst jouw eiwitten op te eten(vlees, vis), en erna de groentes. hierdoor raak je eerder verzadigd en heb je minder zin in koolhydraten zoals aardappelen! Drink daarnaast veel water tijdens de maaltijden, ook dit zorgt er voor dat je sneller verzadigd bent.

5. Kies wat je echt lekker vind!

Eet niet zomaar alles op omdat het op tafel staat! Kies wat jij echt lekker vind, en hou het ook daarbij. Zo eet je wat je lekker vind, geniet je, en ga je niet over de schreef. Als je dan ook nog de tips toepast van nummer 4 komt dit helemaal goed!

6. Kun je trainen? Ga dan trainen.

Kun je lekker even gaan trainen? Ga dan trainen om jouw calorie overschot te compenseren. Zo houd je een lekker gevoel over van jouw training, verbrand je extra calorieën en zorg je voor een sterkere mindset. Maak een afspraak met jouw personal trainer en ga aan de slag!

Kun je niet trainen? Dan is er vast wel iemand te porren om een lange wandeling te maken, wat nog gezellig is ook! Zo ben je even weg van de hapjes en verbrand je calorieën.

Wij wensen jullie allemaal fijne kerstdagen, en probeer er van te genieten!

Romeo en Jasper