Een jaar Innovate; hoe is dat bevallen?

Negatieve gevolgen zomertijd
Eén jaar INNOVATE:

Herkenbaar?
Je leeftijd gaat van 20 naar 30, dan naar 40, en dan nog wat verder. Het gewicht loopt langzaam mee op. En de souplesse van je lichaam in ongeveer hetzelfde tempo de andere kant op. Steeds wat ouder, steeds wat minder sterk en steeds wat strammer. Hoe kan het ook anders: een zittend beroep, veel drukte dus (te) weinig bewegen en een goed leven.Er is wel zo’n vaag besef dat het anders zou moeten, maar je weet niet goed hoe en eigenlijk gaat het ook wel best denk je. Dan komt er ineens een sportschooltje in de wijk waar je steeds langs rijdt.  Zij zeggen juist het tegenovergestelde: ‘sterker, fitter en gezonder’ en dat triggert. Dat blijft een beetje in je hoofd rondzingen en je denkt ‘ik zou toch eens contact moeten opnemen voor wat informatie’. Zo gedacht, zo gedaan: contact opgenomen en een intake gesprek aangevraagd.

Zo begon het. De klik met Jasper was er meteen.Z’n enthousiasme werkte echt aanstekelijk en op zijn vraag ‘waarom zou je het niet proberen’ heb ik ‘ja’ gezegd. Ik zag de voordelen van Innovate wel voor me: lekker kleinschalig, daardoor persoonlijk, een klik met de mensen en ook nog eens in de buurt. Daar kwam bij dat ze resultaat garandeerden; als ik maar zou doen wat zij zouden zeggen..

Onder het mom ‘het goede begin is het halve werk’ is er voldoende tijd ingeruimd om te weten te komen wat mijn doelen waren. Dat was voor mij niet moeilijk: een kilo of 10 afvallen en sterker en soepeler worden.
Daar heeft Jasper goed naar geluisterd. Op basis van mijn doelen heeft hij een trainings- en voedingsschema opgezet en we zijn aan het werk gegaan.

Hoe dat ging? Gezellig. Dat was het eigenlijk altijd wel. Belangstellend en luisterend. Dat zijn eigenschappen die wel op Jasper van toepassing zijn. Jasper houdt wel van een praatje en het was leuk om te merken dat hij vaak na weken terug kwam op iets wat je eerder vertelde. Persoonlijk en betrokken ook. Dat moet natuurlijk zo zijn bij een ‘personal trainer’, maar de praktijk is vaak weerbarstiger dan de theorie. Zo niet bij Jasper. Ik zei al: Jasper kwam vaak terug op iets wat ik weken eerder had verteld. En toen we in onze familiekring met een overlijden te maken kregen, kregen we een kaartje met ‘sterkte’ via de post.Dat heb ik, dat hebben we, bijzonder gewaardeerd.
Dat persoonlijke kwam ook terug in de doelen die we gesteld hadden; Jasper hield die doelen nauwlettend in de gaten. Niks ‘algemene oefeningen’, maar altijd ‘jij wilde dit en dat bereiken, en dus gaan we het nu zo doen’.
Een echte trainer. Gemoedelijk en toch stimulerend.

Knap vond ik het dat hij ondanks het leeftijdsverschil (hij half de twintig; ik rond de vijftig) toch op een heel natuurlijke manier de leiding nam. En steeds weer in de gaten hield of we de gestelde doelen gingen halen en zo nodig bijstuurde. Dat hoefde gelukkig niet al te vaak. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden. Je hebt de botte bijl methodiek, maar het kan ook anders (en beter). Bij Jasper ging het gelukkig anders en beter: hij weet op een heel gemoedelijke manier je toch te stimuleren. En zo te zorgen dat je je doelen haalt. Sympathiek en knap. Afwisselend.
Nooit geweten dat je zo ontzettend veel spieren hebt en dat er zoveel verschillende oefeningen zijn. Die afwisseling maakte het ook leuk.

Werken:
Eén van Jasper’s gezegden: ‘je kunt hier wel een zak geld brengen en denken dat het dan zomaar goed komt, maar jij moet het werk nog wel doen’! Dat is waar geweest; het was wel werken. Maar: gewillig werk valt niet zwaar. Gelukt. Ook niet onbelangrijk toch?

En nu? Doelen bereikt, en dan? Die vraag is niet moeilijk te beantwoorden: zorgen dat je minimaal op dat niveau blijft en niet terugvalt. 10 kg lichter en een veel soepeler lijf voelt echt heel veel beter! Jasper is dan ook wel zo eerlijk om aan te geven dat Personal Training vanaf dat moment misschien wel wat ‘over the top’ is.

Als je dan persoonlijk liever geen groepslessen volgt, moet je naar vrij trainen met een vorm van begeleiding.
Jammer dat daar bij Innovate door ruimtegebrek geen mogelijkheden voor zijn. Daarom heb ik na een jaar Innovate een iets grotere sportschool opgezocht waar ik (onder begeleiding) wel vrij kan trainen. Innovate denkt er over na om ook zo’n soort training aan te gaan bieden; hopelijk slagen ze daar in.

Bedankt Jasper! Je deed het super!