Metabool syndroom, wat is dat?

Metabool syndroom

Metabool syndroom, wat is dat?

Metabool syndroom of syndroom x

Het Metabool syndroom, of syndroom x is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen in ons lichaam. Dit komt vooral voor bij mensen met overgewicht en een ongezonde leefstijl. Ik zal hieronder de verschillende symptomen voor het metabool syndroom opnoemen, en ze toelichten.

  • Overgewicht
  • Insuline resistentie(pre-diabetes)
  • Afwijkingen in vet in het bloed (verhoogd gehalte aan triglyceriden en een verlaging van het (goede)HDL-cholesterol)
  • Hoge bloeddruk
  • Verhoogd visceraal vet

 

De energie stofwisseling

Hoe je het ook went of keert, als je meer calorieen eet dan dat je verbrandt kom je aan. Het is tegenwoordig niet weg te denken uit onze samenleving; mensen eten alles en overal. Doordat we veel meer zitten (zie HIER mijn vorige blog hierover), verlagen we onze rust stofwisseling ook nog eens en komen we dus keihard aan! Een gebalanceerd voedingspatroon en voldoende beweging kan hier veel verandering in brengen.

Een hoge energie inname resulteert in een hoge afzetting aan lichaamsvet en ook vet rond de organen(visceraal vet) wat nadelige gevolgen kan hebben. Visceraal vet dient als bescherming, maar is in grote mate schadelijk. Zo drukt het vet op den duur op jouw organen zoals je longen, en wordt je kortademig. Ook vervet de lever en dit resulteert erin dat de lever bepaalde gifstoffen niet meer af kan voeren. Omdat het vet ook in de buurt komt van de leverpoortader, die bloed van organen naar de lever transporteert, komen er vrije vetzuren terecht in de lever. Dit beïnvloed het vetzuren niveau in het bloed. Dit leidt tot een verhoogt LDL (slechte cholesterol) en verlaagt het HDL(goede cholesterol). Ook kan dit leiden tot een verhoogde bloeddruk omdat de cholesterol waardes in ons lichaam veranderd zijn.

Metabool syndroom

Adipositas staat ook wel voor teveel visceraal vet.

 

Het viscerale buikvet

 

Het is algemeen bekend dat een ongezonde leefstijl samengaat met de bekende “bierbuik”. Hoe schadelijk deze bierbuik nou eigenlijk is, wordt vaak niet diep op in gegaan. Vroeger werd er altijd gedacht dat dit een soort van inactieve massa was, die niet schadelijk zou zijn. Helaas zoals ik net al zei, geeft het buikvet vetzuren en suikers af in de bloedbaan. Tevens produceert het vet het hormoon adenopectine, waardoor de insulinegevoeligheid afneemt en insuline resistentie ontstaat(diabetes). Zelfs kunnen er problemen ontstaan met bloedstolling, en dit kun je zelf wel invullen wat dit voor gevolgen kan hebben.

 

Wanneer heb je te veel buikvet?

 

Wanneer je een te dikke buik hebt, heb je grote kans om klachten te ontwikkelen die het metabool syndroom aanwakkeren. Natuurlijk verschilt dit per geslacht vanaf wanneer dit schadelijk kan zijn.

Maximaal aantal cm’s buik omtrek mannen en vrouwen:

Mannen: meer dan 102 cm
Vrouwen: meer dan 88 cm

Natuurlijk hoef je niet alle klachten, of klachten te hebben als de buikomvang te veel is. Maar het is wel een reden om dieper op de zaken in te gaan. Meestal gaan alle klachten die ik eerder heb opgenoemd hand in hand met elkaar.

 

Allemaal leuk en aardig, maar wat doe ik er aan?

 

Het belangrijkste is heel logisch; je moet afvallen! Dit kun je vooral bereiken door meer te gaan bewegen, maar ga vooral niet diëten. Het is belangrijk dat je een balans aanlegt in jouw voedingspatroon, maar niet doorslaat. Een calorie tekort plus meer verbranding door extra te bewegen kan al een groot verschil maken. Tevens kan een personal trainer er voor zorgen dat jouw spiermassa verhoogt waardoor er meer calorieën worden verbrand.

– Tel jouw calorieën (hier kom ik binnenkort op terug)
– Eet gevarieerd (meer groentes, minder pakjes en zakjes)
– Ga je stappen per dag tellen, minimaal 10.000 per dag.
– Focus je niet op de weegschaal, maar hoe je je voelt.
– Verminder stress(ademhalingsoefeningen kunnen goed helpen)
– Stop met koffie en thee drinken(dit verlaagt jouw stress-hormoon)
– Kom van de bank af, ga met een personal trainer aan de slag!

Heb jij hulp nodig met het behalen van jouw doelstellingen? Neem contact op met mij!